Съдът издаде двугодишна присъда за мъжа, чиято 12-годишна дъщеря бе отнета заради антивоенна рисунка в училище, след негови публикации в интернет, критикуващи инвазията в Украйна, съобщават от Си Ен Ен.

Алексей Москальов е обвинен в "дискредитиране на руската армия" и е под домашен арест в Тулска област, след като е обвинен в многократно публикуване на антивоенни публикации.

Според обвинителния акт Москальов, "използвайки личния си компютър, е публикувал на страницата си в социалните мрежи изявления под формата на текстово-графични публикации, дискредитиращи Въоръжените сили на Руската федерация", съобщава руската държавна информационна агенция РИА Новости.

Да удариш „враговете на народа“ в най-милото: В Русия за антивоенна рисунка може да отнемат дъщеря ви

Един от постовете на Москальов гласи: "Армията на Русия. Потисниците около нас", според съда, цитиран от руския независим новинарски сайт Mediazona.

През април миналата година 12-годишната дъщеря на Москальов - Маша, по време на час по изобразително изкуство е нарисувала картина на руски ракети, изстреляни по украинско семейство, и е написала "Не на войната" и "Слава на Украйна", според Mediazona.

Впоследствие ръководството на училището се е обадило в полицията.

На 30 декември домът на Москальов е претърсен във връзка с многократно "дискредитиране" на руската армия въз основа на негови коментари в социалните мрежи.

“Слава на Украйна”: Застреляният мъж, изкопал сам гроба си, ни напомня, че Русия не се променя

Прокурорите са поискали две години затвор за Москальов, според РИА Новости. Москальов пледира невинен, но не се явил на изслушването си в град Ефремов във вторник.

След като в началото на този месец Москальов беше поставен под домашен арест, Маша, която той отглеждаше сам, беше настанена в дом за сираци. РИА Новости съобщи, че местонахождението на майката на Маша е неизвестно.

Във видеоклип, публикуван от независимия руски канал SOTA, адвокатът Владимир Билиенко показва някои от рисунките на Маша за баща ѝ.

"Имаше писмо за баща й. В края му има голямо сърце и надпис "Татко, ти си моят герой", каза Биленко.

Според председателя на комисията за малолетни и непълнолетни в Ефремов, Светлана Давидова, семейството е било "в превантивния списък на семействата в социално опасно положение" от май миналата година.

Александър Брод, член на Съвета по правата на човека, заяви, че Москальов не е изпълнявал задълженията си като баща, според РИА Новости, като добави, че Маша не е посещавала училище в продължение на една година.

Може ли да видим Путин на подсъдимата скамейка?

Говорителката на съда Олга Дячук заяви, че на Москальов са дадени две години в наказателна колония, съобщи РИА Новости.

"Москальов трябваше да бъде задържан в съдебната зала, но това не се случи, тъй като той избяга от домашния арест през нощта, съдът обяви решението в негово отсъствие", каза Дячук.

Съдът признава като смекчаващо вината обстоятелство, че Москальов има дъщеря на възраст под 18 години, но прокурорът твърди, че престъплението е извършено по време на "специалната военна операция" в Украйна.

Отправил ли е наистина Зеленски заплаха към САЩ, че децата им ще умират във войната в Украйна?

Руската правозащитна група "Мемориал" заяви, че "наказателното преследване на Москальов е мотивирано от политическите му възгледи и цели принудително прекратяване на гражданската дейност на критиците на властта и сплашване на обществото като цяло".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм