Чехия е отказала на България разкриването на изборни секции извън посолството ни в Прага. Това обяви на пресконференция. Това обяви на пресконференция постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов.

От външното ни министерство търсят вариант за разкриването на три секции в посолството, като засега все още няма такава техническа възможност. Очаква се обаче, съставът на комисиите и в двете секции да бъде увеличен, за да не се получава струпване на избиратели. Иван Кондов отбеляза, че продължават и разговорите и с египетските власти, но засега страната ни все още няма положителен отговор.

6.5 млн. лв. ще струват изборите в чужбина

Той уточни, че по отношение на Украйна към момента няма предвидено разкриване на секции, но ако има заявления, от външното ни министерство ще направят всичко възможно, за да организират изборния процес. Очаква се през септември посолството ни в Киев да бъде възстановено, ако военните условия там позволяват. Първата група български дипломати ще замине в началото на следващия месец, а втората – в края.

Страната ни е получила разрешение от 48 държави за разкриването на изборни секции на 2 октомври. Все още обаче очакваме позволение от 3 държави с големи български общности, коментира постоянният секретар на външното ни министерство Иван Кондов.

Луна Йорданова ще участва на изборите в 25 МИР

От чешките власти обаче сме получили отказ за секции извън посолството ни в Прага. Подадените заявления за гласуване зад граница са над 16 000, като най-много са от Турция – с над 10 000.

От МВнР напомниха, че вече няма да може да се гласува с изтекли документи за самоличност след отпадането на Закона за извънредното положение. Кондов уточни, че в 289 места ще се гласува с общо 523 машини.

За момента в Украйна няма предвидени секции за гласуване, тъй като все още работата на посолството ни в Киев не е възстановена.

Каназирева се отказа от предстоящата депутатска надпревара

Зам.-министър Костадин Коджабашев допълни, че в началото на следващия месец ще замине първата група, която да възстанови работата на представителството ни в Киев.

По отношение на присъединяването ни към Шенген, Коджабашев коментира, че се оказало на технически, а политически въпрос. Затова страната ни поддържа добър диалог с всички скептично настроени държави-членки и действа проактивно. Коджабашев посочи, че вече има някои позитивни нагласи и даде за пример Дания, която е изразила подкрепа за присъединяването ни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм