"Най-изгодното за Русия правителство е правителството на Кирил и Асен", заяви бившият премиер и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията, предаде БГНЕС.

В началото на брифинга Десислава Трифонова заяви, че правителствата на ГЕРБ и на Борисов са единствените, които са въвели контрол при горивата и измервателни уреди на бензиностанциите.

Росен Христов: До дни очакваме отговор от „Газпром” за възобновяване на преговорите

"В тази връзка "Лукойл" през годините е била подложена на системен контрол. Цената на горивата през годините се задържа на ниски нива, в сравнение със сега, когато плащаме с 1 лев повече", заяви Трифонова.

От своя страна Бойко Борисов попита: "Интересно защо за руския петрол такива усилия се хвърлиха за дерогация в Брюксел. Защо България не се възползва от това, а само частниците?"

Бойко Борисов поиска служебното правителство да задейства службите и финансовото разузнаване да проверят посредниците.

Кирил Петков съди Бойко Борисов

"Първата среща на Асен Василев и Кирил Петков е била с "Лукойл", така твърдят наши източници", каза Борисов. Той допълни, че 3,5 млрд. лв. изтичат от България. Борисов обяви, че в следващите дни ГЕРБ ще даде брифинг, за да докажат твърденията си.

"Искам да имаме цифрите, за да говорим точно и ясно, и да връщаме не 25 стотинки, а 1 лев", заяви той.

Борисов посочи, че правителството на Петков е било лицемерно и по отношение на оръжието за Украйна, защото всеки трети снаряд там е български, само че предоставен чрез комисионери.

Трифонов: Ако аз бърках под полата на Лена, срещу мен щяха да скочат всички

Лидерът на ГЕРБ призова "Демократична България" отново да им кажат къде да подпишат за 100% диверсификация от "Газпром", но също така и за "Лукойл".

"Днес слушах енергийния министър, че са започнали преговори с "Газпром". Колкото и да са самонадеяни и да мислят, че знаят всичко, нека да си наемат добри адвокати", посъветва той служебното правителство, отбелязвайки колко мощна компания е руският газов доставчик.

Борисов е категоричен, че дългосрочен договор с "Газпром" категорично не трябва да се приема.

Петков, Василев и Хазарта водят листите в София, Бойко Рашков - в Перник

"Аз като българин не искам да платя за едно нещо два пъти", допълни той. "Ние затова преговорите с "Газпром" ги водехме с Европейската комисия", припомни Борисов и призова служебният кабинет да се обърне към ЕК и да я държи в течение за всеки един ход.

"Защото и това като счупят, вече следващо правителство не знам как ще се оправи с толкова много беди, щети и хаос", каза още той.

Относно внесената от Кирил Петков жалба в съда срещу Борисов за половин милион лева за клевета, Борисов каза, че бившият премиер се бил изложил на живо пред медиите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм