Парламентарните сили са в разнобой кой измежду президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев трябва да представлява страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Темата се оказа спорна и за Бойко Борисов и Делян Пеевски, които заеха различни позиции. Първият си спомни, че „по негово време“ ходел президентът. Вторият се опасявал от „проруска пропаганда“.

Въпросът бил обсъден и на председателския съвет в НС, където след разногласия е взето решение преценката да бъде на Главчев. Самият премиер пратил писмо до всички парламентарни групи, в което ги призовал те да решат кой да иде във Вашингтон, тъй като мандатът му като служебен премиер изтича, обясни Цончо Ганев от "Възраждане".

“Ние разбира се казахме, че трябва да отиде нашият президент, който е главнокомандващ, при положение, че нямаме постоянен министър предедател"

БСП също застава зад президента Румен Радев. Председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов призна, че се търси стопляне на отношенията с държавния глава.

"Президентът трябва да представлява срещата на върха на НАТО във Вашингтоон. Той е главнокомандващият, избран е пряко от целия народ с огромна легитимация. Сегашното правителство е служебно с изтичащ мандат“

ГЕРБ не зае конкретна позиция по въпроса, но лидерът на партията Борисов припомни как е било по негово време.

"Да слушаме позицията на България, да спорим по нея, да изпратим президента, защото поне по наше време, който и да е бил президент, когато аз съм бил премиер - аз ходих на европейските съвети, а върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО. Според мен ние трябваше вече да имаме позицията на МВнР, която който и да отиде да я отстоява"

Според Николай Денков от ПП-ДБ България трябва да бъде представена от министър-председателя, "Величие" подкрепи позицията на Пеевски, а "Възраждане" застана зад президента.