Няма да клекнем на този преврат, който ни спретна статуквото. Оставаме единни, оставаме монолитни и ще се борим срещу това, което ни се случи“. Така общинският съветник от групата на ПП-ДБ-СС Бонка Василева коментира развоя на събитията в Столичния общински съвет в предаването „Кой Говори“ по Дарик.

На заседанието на 8 феврурари ГЕРБ-СДС и БСП се оказаха с най-много ръководни позиции в ключови постоянни комисии с подкрепата на по-малките партии в съвета – част от "Възраждане", "Синя София", ИТН и ВМРО. Бонка Василева внесе яснота около недоволството на ПП-ДБ-СС  за ръководните позиции, предложени им тогава.

Водещите комисии са „Устройство на терторията“, „Бюджет“ и „Икономиката“ – ключови за управлението. Затова сме се запънали, защото реално управлението минава през тези ключови комисии. През тези комисии ще минат милиони и някои хора могат да станат богати“, коментира общинският съветник.

Това решение на СОС беше върнато заради процедурни нарушения  от областния управител на София Вяра Тодева, назначена на поста от премиера акад. Николай Денков. В петък пред Дарик общинският съветник от БСП Ваня Григорова обясни, че Тодева е направила това, което й е било поръчано. „Досега не си спомням да е връщано от областен управител решение. Това е демокрацията! Това е правилният ход на нещата. Тодева е областен управител на софияци, не на ПП-ДБ“, контрааргументира се днес Бонка Василева и добави, че с действия като тези „няма преяждане с власт“, а „има контрол“.

Василева обясни, че в момента в СОС има „стабилно мнозинство“ в лицето на опозицията. Според нея досега три месеца градският парламент не е работел именно, защото това ново мнозинство не е искало да излезе на светло, но сега се е осветлило. 

„Знаете колко монолитно се гласуваше при предишния мандат (на СОС – бел. ред.). Това няма как да се случи, жалкото е, че ни изпързаляха, но не на нас, а вота на хората, които дадоха ясен сигнал какво искат да е новото управление и на кого го поверяват“, каза още Василева.

Целият разговор с Бонка Василева чуйте прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм