Областният управител на София върна решението на Столичния общински съвет, с което на 8 февруари ГЕРБ-СДС и БСП оглавиха ключовите постоянни комисии в градския парламент, а  ПП-ДБ-СС пое ръководството само на една. Важен детайл е, че областният управител Вяра Тодева е назначена на поста от премиера акад. Николай Денков (ПП-ДБ).

До обрата в СОС се стигна няколко часа, след като т.нар. широко мнозинство в градския парламент избра за председател кандидатурата на ПП-ДБ-СС, но на извънредно заседание след няколко часа с подкрепата на по-малките партии в съвета – част от "Възраждане", "Синя София", ИТН и ВМРО ГЕРБ-СДС и социалистите напрактика „овладяха“ комисиите.

По-рано днес председатели на четири от постоянните комисии, ръководени от ГЕРБ свикаха първи заседания.

Сега областният управител на София Вяра Тодева връща решението на СОС за избора на ръководство на комисиите, като посочва, че са налице съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения.

Според нея проведеното второ за деня  - 8 февруари, заседание на Общинския съвет и посочено като „извънредно“ заседание не е свикано по надлежния ред. Липсвало изрично посочване на каквото и да е събитие, налагащо провеждане на извънредно заседание. Не били спазени и изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници. 

Предвид обстоятелството, че в продължение на около 3 месеца общинските съветници правиха опити за избор на председател, по никакъв начин не обосновава извънредност на провеждане на заседание с цел сформиране на постоянни комисии към съвета, се посочва в мотивите на областната управа.

Друго констатирано процесуално нарушение е неправомерното водене на заседанието в неговия край от заместник-председателя Георги Георгиев, гласи още текстът. Тодева счита за незаконосъобразни решенията за избор на заместник-председатели на СОС и за състава и ръководството на комисиите в него, поради което връща за ново обсъждане въпросните решения. Тя установила, че председателят на Съвета Цветомир Петров изрично е възложил водене на заседанието на заместник-председателя Диана Тонова, която обаче „неправомерно“ предоставила воденето на зам.-председателя Георги Георгиев, позовавайки се на числеността на групата, издигнала съответния зам.-председател. „Големината на групата има значение единствено в случая, когато председателят е обективно възпрепятстван да води заседание и няма възможност писмено да възложи воденето на заседанието“, посочва Тодева.

В своя позиция избраният председател на СОС Цветомир Петров пък заяви, че няма да позволи правилата за работа на Съвета да бъдат грубо погазвани. Поради това, ще проведе срещи с представители на всички политически сили, на които да бъдат обсъдени председателстването на комисиите, които имат основна роля при вземането на решения. Предстои и внесеният от кмета Васил Терзиев бюджет да бъде разгледан в комисиите, които първо трябва да бъдат прозрачно съставени и с оглед на политическата представителност в съвета, се казва още в позицията на Цветомир Петров.

В отговор ГЕРБ и БСП поискаха оставката на Тодева.
Христо Копаранов от ПП-ДБ-СС заяви, че те са съгласни с връщането на решението за комисиите на Общинския съвет: "Сега ще има възможност всички съветници да се запознаят с предложенията и да ги обсъдят. Още в четвъртък, ние предупредихме, че по този начин заседанието би било незаконосъобразно. Останалите от новата сглобка не се съобразиха с нашето предупреждение и си проведоха заседанието."

Симеон Ставрев от ПП-ДБ-СС призова да се успокоят страстите и на заседанието в четвъртък съставите и председателите на комисии да бъдат избрани спокойно, след което съветът да започне да работи по нормален и диалогичен начин: "Разбирам нервността, че толкова време сме се забавили. Нека да бъде законосъобразно това, за да оспорват всяко наше решение. След това мисля, че има разбирателство, всички колеги бързо да работим по докладите. Има ли комисии, има и заседание на общинския съвет, за да можем да приемем бюджета."

Според ГЕРБ-СДС връщането на решенията е изпълнение на политическа поръчка. Вместо представител на държавата Вяра Тодева се прояви като партиен активист на ПП-ДБ-СС, коментира общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС: "Днес работата в София за пореден път спира и тъй като за пореден път стана въпрос за дърпане на ръчната спирачка, днес отново, ръчната спирачка беше дръпната, не от кой да е, а от Вяра Тодева."


Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС определи това като директна политическа намеса в работата на СОС. Затова общинските съветници от ГЕРБ ще поискат нейното отстраняване, което може да стане и по време на ротацията, добави той: "Продължаваме Промяната, чрез своя областен управител, се опитват да окажат въздействие върху общинските съветници от всички партии, за да получат повече председателски места в съвета. Продължава изнудването - нещо, което ние няма да търпим. Искрено се надяваме, при ротацията госпожа Тодева да понесе своята отговорност."


Общинските съветници от групата на "БСП за България" също поискаха оставката на областния управител на София - град Вяра Тодева за „саботаж на работата на Столичния общински съвет.” След три месеца безвремие отново блокаж, заяви в своя позиция общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. Според него заседанието е било свикано по надлежния ред, а връщането на решенията е ”знак, че великата „Промяна“ не се интересува от нищо друго, освен от постове и власт.
Междувременно  стана ясно, че областният управител Вяра Тодева утре сутринта ще даде брефинг за медиите.

Следващото заседание на Столичния общински съвет е насрочено за 22 февруари.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм