Продължават сътресенията в партиите „Възраждане” и БСП, свързани с избрания вчера председател на СОС. Трима депутати изключва „Възраждане“, заяви председателят на формацията Костадин Костадинов. Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев са изключени, защото именно те са номинирали общинските съветници в София, които на 8 февруари гласуваха за избор на председател на градския парламент. Тримата остават в Народното събрание, но като независими депутати.

"Ние не се чувстваме предатели и не можем да бъдем укорени в нито едно действие, което сме направили". Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента единият от изключените депутати от "Възраждане" Николай Дренчев

 Костадин Костадинов обаче смята, че те трябва да понесат политическа отговорност.

"Не съм направил нищо, за да уроня престижа на партията", категоричен е Николай Дренчев. 

"Аз не съм взел никакви пари. Не познавам нито един човек, който е взел каквито и да било пари. Моята вина може би е основно в това, че защитих действията на общинските ни съветници, като казах, че те не са направили нищо по-различно от това, което се е случвало на много места в страната, включително и във Варна, където сме подкрепили председател от ПП-ДБ. Няма как на едно място това да е укоримо, на друго - не", категоричен е Дренчев. 

Междувременно от БСП излязоха с декларация, в която заявиха, че ръководството на левицата "категорично се разграничава от действията на общинските съветници", подкрепили кандидатуарата на Цветомир Петров за шеф на СОС. Заявяват, че свалят политическо доверие от тях и, че те "вече не представляват БСП, а само себе си и носят лична отговорност за действията си в СОС". Уточняват и, че на следващото заседание на  Националния съвет на БСП ще бъдат наложени съответни партийни наказания.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм