а неща, които са се говорили преди 3 години, ако съдебната система работеше нормално, всичко това трябваше да бъде проверено, да бъдат проведени разпити. Но ако има паралелна държава, която не позволява тези неща, стигаме до извода, че огромните средства, които се изсипват всяка година от бюджета на данъкоплатеца в службите за сигурност, МВР, ДАНС, прокуратурата, отиват някъде на вятъра".

Снежанка от “Осемте джуджета”: Коя е Любена Павлова? (видео и снимки)

Това коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов във връзка с казуса "Осемте джуджета".

Според него трябва да се започне със смяната на Висшия съдебен съвет (ВСС). "Това, което излиза, за мен е много, много, много проблемно. Тези дела, които сега стават публични, защо са били държани така? Кой е този прокурор, който не се е произнесъл в продължение на три години по даден казус? Това са бивши мои колеги, които явно не са изпълнили задълженията си като магистрати", посочи Найденов.

Арестуваха собственика на „Изамет“

Вчера, 31 май, Кристиян Христов бе арестуван преди да даде пресконференция относно казуса "Осемте джуджета". Събитието трябваше да се проведе в БТА на тема "порочните методи за овладяване на съдебната система".

Преди това обаче Христов успя да говори с журналисти и представи по-ралзична версия от тази на Любена Павлова – че тя и Петър Петров-Еврото са били много близки с Иван Гешев и тя е имала активна роля в схемата.

Бившата жена на Пепи Еврото: Той е написал писмото до Гешев! Взе ми детето, всички ги е страх от него

"Истината винаги е някъде по средата. Истината е това, което установят надлежните органи. В едно интервю всеки може да каже каквото иска, но именно надлежните органи, когато проведат разпит, трябва да закрепят показанията на тези хора, за да може наистина да се отсее истината от измислицата", коментира Бойко Найденов.

"Доколкото аз разбрах, Кристиян Христов е бил обявен за издирване заедно с Петър Петров и в момента, в който е бил установен, те са били длъжни да го задържат", посочи още той.

Ивайла Бакалова: Бойко Борисов е казал, че ще ни приключи

За случая "Барселонагейт" Найденов коментира следното: "Ако погледнем малко по-развитите евопейски страни, страни ще видим, че и премиери, и президенти бяха осъждани. Който е извършил престъпление, трябва да си понесе отговорността, независимо какъв пост заема и какво е мястото му в политическия живот. Ако няма престъпление, тези, които са злоупотребили с властта си, също трябва да понесат отговорността си".

"Дали някой наистина искаше съдебна реформа? Какво е съдебна реформа? Механизмът за разследване на главния прокурор не е съдебна реформа. Това е един малък елемент", каза още Бойко Найденов.

Пленумът на ВСС ще разгледа предсрочно освобождаване на Гешев

Той обясни, че с този механизъм може би ще трябва да чакаме, че има сигнал, че главният прокурор е извършил престъпление, и след това да започнем да го разследваме. "За мен нещата са много по-дълбоки, те са заложени в проблема в Конституцията", посочи Бойко Найденов.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм