Борбата за патриаршеския престол е доста сериозна. Това заяви в предаването „Кой говори“ на Дарик радио богословът Йордан Георгиев. Според него въпросът е как ще се разберат митрополитите – първо за престола на Сливенски митрополит и след това за нов патриарх.

„Има много желаещи за патриаршеския престол, има девет кандидати, а в зависимост от тълкуването на устава на БПЦ, може да се смята и че Неврокопският митрополит Серафим има право да се кандидатира, тъй като навършва 50 години на 4 юли“, обясни Георгиев.

По думите му, още по-разширително тълкуване не само на устава на БПЦ, а и на църковните традиции, може да се смята, че митрополитите Антоний и Киприян също имат право да се кандидатират, въпреки, че не отговарят на условието за навършени 50 години. Според журналиста Горан Благоев обаче при избора на нов патриарх трябва да се следва единствено устава на БПЦ.

„Това е много опасна тенденция – да се вкарат двама или трима митрополити в борбата, 50 години е фиксирана възраст в устава на БПЦ и се надявам този път синода да не си наруши устава“, коментира Благоев.