"Има нужда от промяна на избирателния закон". Това заяви бившият председател на ЦИК Ивилина Алексиева - Робинсън в предаването "Кой говори" по Дарик.

"Централната избирателна комисия се справи със своите задачи, тя успя да вземе правилните решения и да управлява последните избори", заяви Робинсън.

По думите ѝ ЦИК е направила добра разяснителна кампания, но трябва да се предприеме действие със спекулациите за невалидни бюлетини.

"Има нужда се направи одит, за да се видят причините за тези проблеми", каза Робинсън.

Според нея, ако не се формира управление, следва да се върви към нови избори, а международните стандарти изискват преди избори да не се правят промени в изборните правила.

"На последните избори изборният кодекс не се отвори. От много години изборни анализатори и експерти говорят за слабостите в изборния процес, ние повтаряме едно и също, но за съжаление не се чува достатъчно. Изборният кодекс трябва да се отваря и политическите сили не трябва да прокарват хрумнали им интереси от един или двама експерта, а в дебата да бъдат поканени онези, които изпълняват изборния кодекс", зави бившият председател на ЦИК.

По думите Ивилина Алексиева - Робинсън рано или късно - всички ще гласуваме дистанционно и електронно и това трябва да бъде осъзнато и от консервативните партии. 

"За момента най - доброто решение е да се преодолеят проблемите на хартиеното гласуване, без да се създават нови проблеми, и това не изисква академично образование", заключи бившият председател на ЦИК.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.