Ако сте си мислели, че криптовалутите са игра само за млади хора, по-добре помислете отново.

В Съединените щати повече от всякога хора посягат към криптовалутите, за да финансират пенсионирането си, въпреки че неотдавнашната криза е ярко напомняне, че този нестабилен пазар не е за хора със слаби сърца.

Около 27% от американците на възраст между 18 и 60 години - около 50 млн. души, са притежавали или търгували с криптовалути през последните шест месеца, установи проучване, публикувано миналата седмица от криптоборсата KuCoin.

Заплашва ли сривът на криптовалутите финансовата система?

И все пак по-възрастните хора са по-отдадени на младия клас активи, отколкото общото население, според проучването, проведено в края на март. Резултатите от него сочат, че 28% от хората на възраст над 50 години залагат на криптовалутите като част от плановете си за ранно пенсиониране.

Най-популярната причина да инвестират в криптовалути е, че виждат в тях бъдещето на финансите, не искат да пропуснат горещата тенденция и виждат в тях начин да диверсифицират портфейлите си.

Междувременно пазарните сътресения от последните седмици заглушиха разговорите, водени по-рано през 2022 г., че биткойн и други криптовалути ще спечелят масово приемане и ще бъдат включени в пенсионните планове.

Руският министър на индустрията: Въпрос на време е да легализираме криптовалутите

Не бихме могли да го препоръчаме

"Ако те (инвеститорите) искат криптовалута, тя трябва да бъде много малка алокация от портфейла им и те трябва да са готови да я загубят", каза Ерик Кнутцен, главен инвестиционен директор за стратегии за различни класове активи в Neuberger Berman.

"Не бихме го препоръчали на всички".

В момента биткойнът се търгува на цена от около 30 000 долара (27 927 евро), което е с 60% по-малко от пика от 69 000 долара (64 233 евро) през ноември. А сривът на пазара означава, че инвестициите на много от новодошлите са на червено.

Въпреки това криптоинвеститорите и анализаторите следят зорко за всякакви индикации, че биткойнът може да се възстанови.

ОАЕ ще се превърнат в глобален криптоцентър

Николаос Панигирцоглу от JP Morgan и неговият екип за глобална стратегия заявиха миналата седмица, че крипто хаосът е засегнал настроенията на инвеститорите дотолкова, че някои показатели сигнализират за "примамлива входна точка за дългосрочни инвеститори".

Биткойн фондовете, включително борсово търгуваните фондове (ETF), отбелязаха най-големия отлив от май 2021 г. насам, заявиха от JP Morgan, като добавиха, че техният позиционен прокси за биткойн фючърсите на Чикагската стокова борса се доближава до територията на свръхпродажбите.

Използвайки модел, базиран на съотношението на волатилността на биткойна към златото, екипът оценява "справедливата стойност" за биткойна на 38 000 долара (35 359 евро).

Bitcoin на стойност 9 милиарда все още в неизвестност

Доходи от 100 хил. долара или повече

Проучването на KuCoin идва седмица след като проучване на Федералния резерв на САЩ, проведено сред 11 000 възрастни, установи, че през миналата година 12% от американците са се занимавали с криптовалути като инвестиция.

В него не се прави разбивка на участниците по възраст, но се установява, че почти половината от тези, които държат криптовалути като инвестиция, имат годишен доход от 100 000 щатски долара (93 050 евро) или повече, докато почти една трета имат доход под 50 000 щатски долара (46 525 евро).

Ако обаче по-възрастните инвеститори са в новия крипто авангард, налице ли е бързане от страна на мениджърите на активи да отговорят на това търсене?

Музей на NFT отвори врати в Сиатъл

Fidelity Investments предизвика вълнение през април, когато обяви, че скоро на хората ще бъде позволено да инвестират част от пенсионните си спестявания в биткойни чрез своите инвестиционни планове 401(k).

"Fidelity винаги работи и взема решения с най-високо ниво на почтеност и непоколебим ангажимент към нашите клиенти, включително към тези, които спестяват за пенсия", заяви говорител на компанията пред Ройтерс.

Но ако неофициалните данни от организираната от Ройтерс среща на върха на инвеститори и мениджъри на активи в Ню Йорк миналата седмица са някакъв ориентир, може би още известно време 401к криптопазарът ще бъде само за нея.

Общото мнение беше, че криптовалутите са прекалено волатилни за пенсионни цели. И ако не сте опитен инвеститор, като например хедж фонд, или не сте готови да преглътнете голяма загуба, тогава е най-добре да ги избягвате. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм