Музей, изцяло посветен на незаменимите токени (NFT) - сертифицирани цифрови произведения, които в последно време завладяха пазара на изкуството, отвори врати в Сиатъл, град в северозападната част на САЩ, известен със своя артистичен динамизъм, предаде Франс прес.

Музеят NFT в Сиатъл представя оригинални произведения, придружени от обяснения на технологиите, които ги правят възможни.

Целта му е да помогне на посетителите да се ориентират в новия свят на незаменимите токени - цифрови обекти, чиято собственост може да бъде проследена.

„Смисълът на това да има физическо място, е всички да имат лесен достъп до него", казва съоснователят на музея Питър Хамилтън.

„Тук хората могат да дойдат и независимо какво знаят или не за дигиталното изкуство, да видят творбите, представени по начин, който напомня за изложба в музей", допълва той.

Незаменимите токени представляват сертификати за автентичност, свързани с виртуален обект, които го правят уникален.

Въпреки че съдържанието им може да бъде копирано, самият незаменим токен си остава „оригиналът", почти по същия начин, по който има безброй репродукции на Мона Лиза на Леонардо да Винчи, но оригиналната картина все още заема мястото си в Лувъра.

Почти непознати допреди една година, незаменимите токени представляват за някои новата „златна кокошка" на пазара на съвременно изкуство.

„Целувката“ на Климт става NFT проект за празника на любовта

Инвеститори и богати колекционери се втурнаха да придобиват тези виртуални обекти, чиято собственост може да се проследи благодарение на същата блокчейн технология, използвана за биткойн и други криптовалути.

Незаменимите токени се превърнаха в основни лотове на големи аукционни къщи като „Кристис", която през март миналата година продаде в Ню Йорк дигитална творба на художника Бийпъл за рекордните 69,3 милиона долара.

Тази нова тенденция предизвиква опасения и скептицизъм у някои относно нейната устойчивост, но посетителите на музея в Сиатъл не смятат, че са станали жертви на мираж.

„Това е нещо като глобален феномен и ние сме свидетели на появата му", споделя посетителка.
Питър Хамилтън не крие, че е развълнуван от идеята да стане свидетел на живо на еволюцията на незаменимите токени на сцената на изкуството.

„Трудно е да се каже докъде ще стигне тази технология, тъй като тя наистина е в начален стадий. Ако някой ви каже, че е експерт в областта на незаменимите токени, значи ви лъже, защото всички ние все още се учим и сме в самото начало на преживяването, което едва сега започва", казва съоснователят на музея.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук