Метавселената - новата ера на интернет, на която залагат големите технологични компании и в която се използват визьори и очила за виртуална реалност - не е изключена от дейността на хакерите. Много от тях, както се посочва в скорошно проучване на компанията за компютърна сигурност "Trend Micro", имат за цел кражба на цифрови самоличности, предаде ANSA.

Италия глоби стартъп за нерегламентирано използване на технология за лицево разпознаване

В метавселената фокусът е върху биометричните идентификационни данни, които ще заменят традиционните пароли. Разчитането на информация за лицето (лицево разпознаване) или пръстите (пръстов отпечатък), което води до цифрова база данни, свързана с отделния потребител, ще бъде новото "злато" за хакерите.

"Някои твърдят, че използването на биометрични данни е по-безопасна и по-лесна алтернатива на паролите. За разлика от тях обаче нашите лични характеристики не могат да бъдат лесно променени", казва Салваторе Марсис, технически директор на компанията. "Затова един компромис може да има по-трайно въздействие върху потребителите", допълва той. 

Google иска да въведе биометрични пароли

Припомняме, че "Google" обяви началото на поддръжката на "Passkey" в "Android" и "Chrome". Това е системата, приета едностранно и от "Apple" и "Microsoft" в рамките на алианса "Fido", с който те целят да премахнат използването на познатия вид пароли с букви и цифри. Както при отключването на смартфона, така и при удостоверяването на самоличността в приложения и портали, ще е достатъчно да използвате тези методи.

TikTok ще увеличи възрастта, необходима за включвания на живо в платформата

Данните са изведени от най-новото изследване на групата "Изтичането на информация днес се използва за цял живот: как влияят биометричните модели в социалните медии". Потребителите, които могат да се представят за отделни лица в рамките на това ново взаимодействие в мрежата, могат да получат достъп до всичко - от онлайн банкови сметки или магазини за криптовалута до изключително чувствителни корпоративни данни.

Facebook иска да лимитира новините и да наблегне на видеосъдържание

"Проучването има за цел да насърчи диалога в IT общността и общността по сигурността относно начините за избягване на тези потенциални рискове. Огромни количества биометрични данни, включително шаблони на лица, глас, ирис, длан и пръстови отпечатъци, вече са изложени онлайн с достатъчно високо качество, за да заблудят системите за удостоверяване", обясняват от компанията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм