В четвъртък прокуратурата съобщи, че списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, озаглавен „Вредители за уволнение”, е открит в дома на мъж, обвиняем за участие в престъпна група. Магистратите са служители на закритите специализирани съд и прокуратура, а в списъкът са уточнени и настоящите им длъжности.

„Вредители за уволнение”. Списък с магистрати е открит в обвиняеми от престъпна група

"Аз когато почнах да гледам тази пресконференция, вече бях много притеснен от предната пресконференция, в която ни казаха, че държавата фалира. Аз вече бях в тежко психично състояние. Когато започна, се надявах това да ми помогне да преодолея тежкия момент, в който държавата влезе, и аз лично като гражданин. Надявах се, че Сийка, бидейки там, ще ми достави това удоволствие, което винаги ми доставя, когато е там".

Така коментира пресконференцията на прокуратурата рекламният експерт Радослав Бимбалов в предаването "Кой говори?" по Дарик радио. 

Ръст на борбата с организираната престъпност отчитат от ГДБОП

"Това, което разбрах, е че полицията намира черен найлонов плик. Вътре има флашки + написани писма на много правилен граматически език, което ме впечатли, защото обикновено бандитите не пишат така. И записи, част от които аз изслушах. Някои от гласовете бяха модулирани, незнайно защо. Предния ден държавата беше фалирала, а снощи разбрахме, че е изцяло обсебена от американското посолство и мафията, които искат да убият единствения човек, който държи държавата на плещите си – Ваньо. Аз това разбрах", допълни още Бимбалов.

"Ще се опитам една идея по-сериозно да обясня", каза от своя страна главният редактор на в. "Капитал" Алексей Лазаров. "През последните години все повече и повече живеем в имитация. Държавата и политиката произвеждат имитация и тя става все по-неубедителна. Това, което видяхме вчера в пресконференцията на прокуратурата, е това как имитацията се превръща във фарс. Тя самата прокуратура се превръща във фарс, което, дори да ни е смешно, всъщност е много голям проблем. Вече никой не вярва на прокуратурата, това е новината от вчера", на мнение е журналистът.

Отговор от Германия: Банкнотите в шкафчето на Борисов са от нашата централна банка

"Излиза главният прокурор, казва, че се организира държавен преврат и всички се хващат за корема и умират от смях - това е историята, която се случи", каза още той.

Радослав Бимбалов от своя страна допълни, че много го е впечатлило, че в писмо между престъпници, които искат да правят преврат, пише че всички ще бъдат много щастливи и е време да отворим шампанското. "Извинете, това е малоумие. Кой в наши дни пише това, еле па ако ти си някакъв зверски престъпник – ще отваряме шампанско", каза той.

Експерт по Дарик: Дълбоката примиримост към некадърността качва по върховете негодни хора

"То вярно, че е много смешно, но също така искам да вляза в малко по-сериозен тон", посочи главният редактор на в. "Сега" Теодора Пеева. "Ако единствено г-н Гешев е стожер на нещо в тази държава, аз не знам на какво, след като мафията я е овладял, пък американското правителство я срива. Той защитава нещо неизвестно. И аз бях впечатлена от престъпниците, които пишат писма", заяви Теодора Пеева.

Тя посочи още, че двойният стандарт на прокуратурата е лъснал още повече. "Когато има флашки, записи, прокуратурата започва да прави проверки е ли е това запис, кой говори, защо говори. Можем да си припомним снимките с едно чекмедже с едни банкноти, които се оказаха истински, но ние не разбрахме. В същото време имаме ситуация, в която се намират едни флашки в един боклук, свиква се пресконференция. Чисто юридически тези доказателства нямат никаква докзателствена стойност в съда, защото не се зане кой е записвал, как е записвал, но това не попречи на прокуратурата да представи целия този спектакъл", коментира още журналистката.

МС одобри главният прокурор да бъде разследван от върховен съдия

"Какво е направил всъщност Гешев, че толкова много искат да го махнат, аз не рабрах. Нито имаме арестувани за корупция по висшите етажи, камо ли осъдени. Всички дела се провалят с гръм и трясък, не разбирам на кого г-н Гешев пречи, за да искат да го махнат. Напротив – на мафията той е изключително удобен", на мнение е Теодора Пеева.

По думите й всичко е толкова нелепо, че е показателно за състоянието на пркуратурата.

Нели Куцкова по Дарик: На свестните хора в прокуратурата им се налага да носят позора на Гешев

"Аз изключително много се възхищавам на този организиран драматургично театрален труд", заяви поетът и драматург Стефан Иванов. Може да се пусне скоро по Канал 1, да се екранизира нещо подобно, допълни той.

Според Иванов, който е бил съдебен заседател, такива доказателства няма да се вземат под внимание - не отговарят на изискванията, за да бъдат разгледани.

"Ние се шегуваме, но е много странно, че някакви хора, на които сме дали власт, си играят на държава. И то точно в този момент, в който светът се е разклатил. Точно в този момент имаме едни абсолютни кретени, които са бездарни некадърници и самодейци, и те си играят на държава пред очите ни", заяви Радослав Бимбалов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм