Това е удивителна житейска история на датска футболистка, чийто баща е убит от талибаните, а детството си тя прекарва в бежански лагер. Говори девет езика и когато не вкарва голове, е хирург по професия. Но как се стига до това да си личност на годината за Дания и в класацията на списание „Форбс“ за 20-те най-влиятелни жени в спорта?

Всичко, от което се е нуждаела Надя Надим, е шанс. Шанс за образование, шанс да учи медицина, шанс да играе футбол.

Тя нямаше да има тази възможност, ако беше останала в Афганистан, който през периода на детството ѝ е управляван от талибаните.

С фалшиви паспорти майка ѝ, тя и четирите сестри, се отправят към Пакистан, отлитат за Италия, след което се качват на товарен камион, за който са им казали, че ще ги отведе в Англия, но стигат до Дания, където се озовават в бежански лагер, пишат от Лос Анджелис Таймс.

Това отклонение се оказва едно от най-хубавите неща, които някога са се случвали на датската футболистка.

Коя е Надя Надим 

Снимка Getty Images: Надя Надим

Надим е родена в Афганистан преди 33 години и когато е само на 11 години, баща ѝ, който е бил генерал от армията, е убит от талибаните. След тази семейна трагедия, тя и семейството ѝ успяват да избягат от Афганистан и да емигрират в Дания, където започва нейната футболна история.

"След два месеца пътуване, измъчени, изтощени и гладни, пристигнахме в Дания. Един полицай ни носеше банани, хляб и мляко. Това беше малък жест, но в същото време най-милото нещо, което някой е правил за мен", разказва Надим.

Тя, заедно със сестрите си и майка си, е настанена в бежански лагер близо до футболни игрища, където местните деца играят и тренирт. Надим ги гледа през оградата всеки ден и пожелава да бъде с тях. Но тя и нейните приятели в бежанския лагер нямат топка, така че през нощта търсели топките, които са  прехвърлени на децата, тренирали на терена.

„Докато бягах от Афганистан, в главата ми имаше само едно желание - да оцелея... Като надеждата за по-добро утре“, спомня си Надя Надим.

"Никога не позволявайте на някого да открадне вашите мечти", казва още тя.

Надя преживява ада в детството си, но намира сили да продължи. И днес, след всички трудности, Надим намира радост и удолетворение в живота

Надя започва да тренира футбол на 17-годишна възраст, a днес се смята за една от най-добрите в света. Започва футболната си кариера в Дания, по-късно се мести в САЩ, а след това облича фланелката на "Манчестър Сити".

През последните две години Надя Надим играе за френския клуб ПСЖ, на който донесе първата шампионска титла в историята на клуба. До момента е изиграла 98 мача за датския национален отбор, в които е вкарала 38 гола.

Въпреки че тя е един от най-добрите футболисти в света, не пренебрегва образованието си. Едновременно с изявявите и на футболния терен, учи и медицина.

"Не играя за пари. Достатъчно ми е да печеля пари в бъдеще като лекар" заявява Надя.

Освен чудесен футболист и бъдещ хирург, Надя е истински полиглот. Тя владее девет езика свободно. През 2018 г. влиза в класацията на списание „Форбс“ за 20-те най-влиятелни жени в спорта, а датският народ я избра за личност на годината.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм