България не е чужда тема за германските журналисти и те редовно отразяват събитията в страната ни. Водещият Георги Донков втори ден излъчва "Кой говори" директно от Берлин. Той разговаря с германската журналистка Барбара Йортел, която сподели своите впечатления за политическата ситуация в България и разкри тайни от "кухната" на германското управление. 

"Интересът към България у мен се зароди съвсем случайно. Когато падна правителствонота Жан Виденов, аз бях изпратена да отразявам подпалването на парламента. Първото изречение, което научих беше "Кой не скача, е червен", спомни си с усмивка тя.

"Проблемът беше тогава, че имаше много малко инормация за България в медиите и тогава реших да уча български език. Радостно е, че има ново правителство, въпреки че аз не съм толкова щастлива, тъй като партията на Борисов отново е във властта и ми е интересно как това ще се развие, дали правителството ще бъде стабилно. Въпреки това дали ще бъде стабилно, или не едно правителство, се обуславя с войната в Украйна", смята Йортел.

"Българите винаги са ме учудвали, че изпробваха абсолютно всичко - пробваха социалистите, пробваха управлението на царя, пробваха Иван Костов, Борисов...", каза журналистката.

Как ще коментирате действията на президента Румен Радев в контекста на ситуацията в Украйна?

- Намирам, че това са много лоши сигнали. Това не ме учудва, защото знам откъде идва той. Излъчването на Георги Първанов също не беше кой знае колко добро, но това е едно излъчване на този стария стил. Намирам, че основанието за това вето на Радев бе абсолютно безпочвено, тъй като тези машини са били използавни последно през 80-те години на миналия век, така че е учудващо сега да бъдат толкова нужни на България. Основанието му беше смешно. Не е толкова страшно, че социалистите подкрепиха това основание, но и партията "Възраждане", която е крайно дясна. С тях не бих искала да пия кафе", добави тя.

Какво е отношението глобално в Германия към войната в Украйна?

- Що се отнася до политическата картина, тя е различна. Основният проблем тук са социалдемократите. През цялото време има червени линии, всеки вид оръжие се дискутира. Опозицията - либералите и зелените са за това бързо да се предоставя оръжие. Тъй като нашият канцлер Олаф Шолц, който така или иначе малко говори, някак е с по-плаваща позиция, това кара украинците да се чувстват несигурни. Министърът на отбраната много добре си върши работата. Социалдемократическата партия е разделена. Ако говорим за крайнодесните, това е партията Алтернатива за Германия.

Кое повлия на Шолц да промени посоката на мислене и да промени своето решение по повод Украйна?

- Все още не се знае каква е точно позицията на социалдемократическа партия. До 24 февруари 2022 нямаше позиция, защото се надяваха тази война да не избухне. Вярата беше наивна обаче. Те се надяваха чрез добрите икономически връзки да се повлияе това да не се случи.

Как реагира обществото на това, че Германия се опитва да се откъсне от енергийната зависимост от Русия?

- Ние имаме една доста голяма разлика между Източна и Западна Германия. По мое убеждение, в източната част на страната, обществото е по-проруско настроено. Когато става дума през зимата дали ти е студено, вторичното е човекът да го интересува дали има война, или не. Германия вече усети феномена на инфлацията, цените на енергийните носители скочиха. Сега има и дупка в бюджета, която е 17 милиарда и затова нараства недоволството.

"Мит е, че в Германия всичко е стабилно. В България има един много позитивен образ за Германия, но това не е точно така. Проблемът е, че партиите играят на рулетка. Отвътре от разговорите, които се водят, се знае, че надеждата е била опозицията да не сезира Конституционния съд, но, за съжаление, те го направиха, КС излезе с решение и цяла нощ са водили преговори. Постигнали са някакво обединение по въпроса за държавния ни бюджет, но все още официлано изявление няма. Аз искам да кажа на българите, които ни слушат, че Германия и стабилност не са синоними.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм