България ще предостави на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети, реши Народното събрание. Страната ни ще проведе и преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България.

С приетото решение Народното събрание настоява Министерски съвет да предприеме действия за присъединяване към коалицията за изграждане на способности на военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети Ф-16, включително и у нас да бъдат обучавани пилоти и да бъде използвано въздушното пространство на страната. 

От опозицията не подкрепиха решението и заявиха, че по този начин за пореден път се отслабва българската армия, а България е заплашена от въвличане във военен конфликт.

Военният министър Тодор Тагарев беше освиркан в пленарната зала. Под скандирания за оставка, Тагарев уточни, че България ще продължи да подкрепя Украйна, докато това е нужно.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм