Българският национален състезател по плуване Йосиф Миладинов продаде на търг сребърния си медал, спечелен на Европейското първенство по плуване през 2021 г., за 4 хил. лева и дари средствата за пострадалите от земетресението, съобщи турската медия TRT Haber.

Ампутираните крайници не ампутират духа: Коя е Оксана Мастърс, покорила света на спорта

20-годишният Миладинов, който живее в Пловдив, реши да помогне на пострадалите от  земетресенията, станали на 6 февруари. Спортистът, който зае второ място в надпреварата на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство по плуване, проведено в унгарската столица Будапеща през 2021 г., продаде на търг сребърния медал, спечелен именно в тази надпревара.

Български спортист продаде на търг сребърния си медал и дари парите за бедстващите в Турция

Йосиф Миладинов. Стопкадър: TRT Haber

Първоначалната обявена сума беше 800 лева, но достигна до 4 хил. лева (41 хил. 680 турски лири). Приходите отиват за пострадалите от земетресението.

Разрушен е домът на иранската спортистка, състезавала се без хиджаб

Припомнете си пряко включване на Euronews България

“Не можех да повярвам на това, което видях по телевизията”, спомня си Миладинов, който участва в четвъртото международно състезание за купа "Одрин", провело се миналия уикенд. Той добави, че е натъжен от земетресенията с епицентър в Кахраманмараш.

Три турски опозиционни партии поискаха Ердоган да бъде отстранен от президентските избори

"Помислих си, че трябва да направя нещо за хората. Тогава пуснах медала си за продажба. На европейското първенство през 2021 г. станах втори след Милак Кристоф в надпреварата на 100 метра бътерфлай. Пуснах за продажба в България сребърния медал, който спечелих там. 4 хиляди лева, които получих, изпратих на пострадалите от земетресението", добавя спортистът и заяви, че усеща какво преживява турският народ и че това дълбоко го е засегнало.

Земята непрекъснато “мърмори и бучи”. Ще можем ли да предвиждаме земетресенията?

Помощта на българския спортист за пострадалите от бедствието беше оценена от турските власти. Вицепрезидентът на Турската федерация по плуване Гювен Дуван благодари на Миладинов за примерното му поведение. Дуван заяви, че Миладинов е един от най-успешните спортисти на България през последните години.

“Ставаме на лед”. Хората в Нурдагъ нощуват около огньове на улицата (видео)

Български спортист продаде на търг сребърния си медал и дари парите за бедстващите в Турция

Миладинов на състезание. Getty Images

“Help, help”. 4-годишни деца молят за помощ в Турция (видео)

“Миладинов, който има медали от европейски и световни първенства за юноши, дари медала си, спечелен на европейското първенство за юноши, на пострадалите от земетресението у нас, като го продаде на търг след бедствието в страната ни. Бих искал да изразя благодарността си от името на нашата спортна общност и на страната ни към нашия уважаван приятел, който ни развълнува, като ни показа по най-добрия начин обединяващия аспект на спорта”, заяви Дуван.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм