След разрушителните трусове, в турския град Нурдагъ повечето хора живеят на улицата и се събират около огньове, за да могат да се топлят. Това предаде от града в най-засегнатата от земетресението в Турция провинция Газиантеп пратеникът на Euronews Bulgaria Ирина Иванова.

“Help, help”. 4-годишни деца молят за помощ в Турция (видео)

Шумът в Нурдагъ е постоянен заради работата на машините, с които се търсят оцелели под отломките. Единствено настъпва тишина, когато се появява надеждата, че някой оцелял вика за помощ.

Хиляди жертви при разрушителни земетресения в Турция и СирияЗа половин час тук спасителите на няколко пъти мислеха, че са открили оцелял. Надежда, която само за секунди потъна под отломките.  

Близките на затрупаните стоят с часове в очакване да прегърнат отново любимите си. В Нурдагъ шумът от тежки машини, багери, линейки и хеликоптери не спират почти денонощно. Близките на затрупаните стоят с часове в очакване да прегърнат отново любимите си.

“Ерозия на безопасността”. Защо в Турция до срутените сгради има запазени?

Оцелелите няма къде да живеят, нямат и ток и вода. Юнуз разказва, че може да спи в колата, но не и децата заради смразяващите температури.

“Много ни е студено е колите, ставаме на лед. Имаме проблем и със зареждането на гориво. Така се справяме засега. По волята на Аллах, дано и държавата да ни помогне. Тя прави всичко по силите й, силно засегнати са 11 окръга и помощта не може да стигне до нас”, разказва Юкеж Юз.

Земетресението в Турция: Защо е толкова смъртоносно?

Малкият Али, като много други, е бил вкъщи, когато трусът е ударил, и разказва: “Загубихме двама души от семейството. Единият от тях е чичо ми. Сега сме добре. Но ще спим в колата”.

Местните казват, че досега не са получавали международна помощ, колкото и да е засегнат този град. Пристигат коли от Катар, за да помогнат в търсенето на оцелели.

Доброволците се притесняват, че броят на жертвите само тук може да надхвърли 3000 и че ще с всеки следващ ден става все по-трудно да се открият оцелели.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм