Димитровград  е домакин на XVII-то издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци, класически балет, характерни и съвременни танци „България танцува`2023“.  Над 1200 танцьори от България се представят в 48 състезателни категории в три танцови стила - класически балет, характерни и съвременни танци. 46  танцови формации и рекорден брой  индивидуални участници се включват в конкурса. Участват и гости от сръбската столица Белград, водени от балетния педагог с български корени Бониела Анастасов. 


Конкурсната надпревара в спортна зала „Младост“ е разделена в две направления – „Любители“ и „Професионалисти“ за деца, които учат в националните училища по изкуствата. 


Уважавано жури оценява 780 танца, изпълнени в сола, дуети, малки групи, формации и продукции в класически балет, характерни и съвременни танци. В журито са проф. д-р Антон Андонов -  ръководител на катедра „Хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев “-Пловдив и балетмайстор и солист на Ансамбъл „Тракия“;  проф. д-р Желка Табакова -  хореограф-режисьор, завършил Държавен институт за театрално изкуство ГИТИС-Москва, Русия. Преподавател в АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“-Пловдив и Национална музикална академия „Панчо Владигеров“-София;  Цветанка Гергинова - водещ учител и хореограф с повече от 20-годишен опит; световно известният балетист и преподавател Виталий Емилияненков, хореограф-режисьорът Раул Торес и известен балетист от световно известната кубинска трупа „Тропикана“;  Татяна Янева, прима-балерина и артистичен директор на балета на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“  и Небойша Славкович – зам.председателят на сръбската танцова федерация и международен съдия. 


Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград. Организатори са общината и Общински център за танцово изкуство „Галаксико“ с ръководител Тихомир Митев. Конкурсът има за цел да развива и популяризира танцовите стилове: класически балет, характерни и съвременни танци, обмяната на опит и творческите идеи на постиженията в конкурсните стилове.  


Тридневната танцова надпревара вчера започна със солови изпълнения. Днес от 13 часа е официалното откриване, като ще се представят дуетите и малките групи. В неделя ще се състезават формациите и след 17 ч. е планирано официалното награждаване. Купата на Кмета се присъжда за цялостно представяне на колектив.