Среща-разговор на тема „България и космосът“ организират от 17 ч. днес в голямата зала на Младежки център-Хасково съвместно с Астрономическата обсерватория. 


В Хасково ще гостува техническият директор на ЕНДУРОСАТ Виктор Данчев, който ще разкрие пред младежите как мечтата може да стане реалност, когато вярваш в себе си и  работиш всеотдайно, коментират организаторите. 


Независимо дали се интересувате от космос, астрономия, наука, авиация, техника, електроника, съвременни технологии, информатика, програмиране, дизайн или бизнес, това може да е ключът към вашата сбъдната мечта, допълват от Младежки център-Хасково. И уточняват, че срещата е отворена за всички ученици и младежи, които проявяват интерес.


Ендуросат е компания, разработваща нано-сателити, които летят в най-ниската орбита на Земята и осигуряват достъпна сателитна връзка с множество приложения за бизнеса и науката. През 2018 г. компанията изстреля своя първи нано-сателит в Космоса - EnduroSat One, с размер 10 на 10 на 10 сантиметра, който още тогава излъчи първите си радиосигнали в достъпна честота.
   
Ендуросат е основен партньор и създател на най-голямата образователна платформа за космически науки и технологии в Европа – Spaceport, както и на най-голямата практическа образователна програма за космически технологии – Space Challenges.