Президентът на САЩ отправи нови критики към израелският министър-председател Бенямин Нетаняху. Според Байдън Нетаняху "вреди повече на Израел, отколкото му помага" с начина, по който подхожда към войната срещу „Хамас“ в Газа.

Американският държавен глава изрази подкрепа за правото на Израел да преследва „Хамас“ след атаката на 7 октомври, но каза за Нетаняху, че "трябва да обърне повече внимание на невинните животи, които се губят вследствие на предприетите действия".

От месеци Байдън предупреждава, че Израел рискува да загуби международната си подкрепа заради нарастващите цивилни жертви в Газа, а последните забележки в интервю за Джонатан Кейпхарт от MSNBC показват все по-обтегнатите отношения между двамата лидери. Байдън заяви за броя на жертвите в Газа: "Това противоречи на това, което Израел защитава. И мисля, че това е голяма грешка."

Според американския президент евентуално израелско нахлуване в град Рафах в Газа, където се подслоняват повече от 1,3 милиона палестинци, е "червена линия" за него, но заяви, че няма да отреже оръжия като ракетните прехващачи "Железен купол", които защитават израелското цивилно население от ракетни атаки в региона.

Байдън заяви, че е готов да изложи аргументите си директно пред израелския Кнесет, парламента на страната, включително като направи още едно пътуване до страната. Той пътува до Израел седмици след нападението на 7 октомври. Той отказа да уточни как и дали може да се осъществи такова пътуване.

Според ООН задълбочаващата се хуманитарна криза в Газа и строгият израелски контрол върху камионите с помощи са довели до отчаян недостиг на храна за почти цялото население. От месеци официални лица предупреждават, че израелската обсада и офанзива тласкат палестинската територия към глад.

Байдън все по-често публично изразява разочарованието си от нежеланието на правителството на Нетаняху да отвори повече сухопътни пунктове, през които критично необходимата помощ да стигне до Газа.

В обръщението си пред Конгреса в четвъртък той призова израелците да направят повече за облекчаване на страданията, дори когато се опитват да елиминират Хамас. "На Израел казвам следното: хуманитарната помощ не може да бъде второстепенно съображение или разменна монета", каза Байдън.