В речта си "за състоянието на съюза" в четвъртък вечерта президентът на САЩ Джо Байдън изложи дръзки аргументи в полза на втория си мандат, като се нахвърли върху Доналд Тръмп, който е начело на Репубиканците, за това, че подкрепя "възмущението, отмъщението и възмездието" и, че застрашава свободата у дома и в чужбина, предаде Асошиейтед прес.

Възползвайки се от политическия момент, Байдън отправи множество нападки към "неговия предшественик", без да споменава името на Тръмп - общо 13 пъти, като многократно повишаваше гласа си, опитвайки се да потуши опасенията на избирателите относно възрастта и работата си, като същевременно изостряше контрастта с почти сигурния си съперник през ноември.

Тонът на Байдън рязко контрастираше с често скромните му ежедневни изяви, което, според наблюдателите, е имало за цел да прогони съмненията дали 81-годишният президент - най-възрастният в историята на страната, все още се справя с работата си.

В продължение на 68 минути в залата на Камарата на представителите Байдън се закани на републиканците за тяхната политика по отношение на имиграцията, данъците и други въпроси, предизвика шеги с колегите си демократи и изглеждаше, че се наслаждава на борбата.

"Когато си на моята възраст, някои неща стават по-ясни от всякога", каза Байдън, използвайки възрастта си като сила.

Той отбеляза, че е роден по време на Втората световна война и е достигнал политическа възраст по време на сътресенията през 60-те години.

"Животът ми ме научи да приемам свободата и демокрацията - бъдеще, основано на ценности, които са определяли Америка: честност, благоприличие, достойнство, равенство. Да уважаваме всички. Да дадем на всеки справедлив шанс. Да не даваме на омразата сигурно убежище. Сега някои други хора на моята възраст виждат друга история: американска история на обида, отмъщение и възмездие. Това не съм аз", каза президентът.

Байдън свърза похвалата на Тръмп за онези, които превзеха Капитолия в опит да подкопаят изборите през 2020 г. с антидемократичните заплахи в чужбина.

"Свободата и демокрацията са подложени на атака както у дома, така и в чужбина по едно и също време", каза Байдън, докато призоваваше Конгреса да подкрепи усилията на Украйна да се защити от двегодишната инвазия на Русия.

"Историята ни наблюдава", заяви той.

"Моят предшественик - и някои от вас тук - се опитват да погребат истината за 6 януари - аз няма да го направя. Това е моментът да се каже истината и да се погребат лъжите. Ето една проста истина. Не можеш да обичаш страната си само когато печелиш", подчерта Байдън.

Обръщението за състоянието на съюза е водещата вечер в календара на Белия дом, която предлага на президентите директна връзка с пленената аудитория от законодатели и високопоставени лица в залата и десетки милиони зрители у дома - почти сигурно това ще бъде най-голямата аудитория на Байдън за годината. Той знаеше, че ще бъде наблюдаван не само заради посланието си, но и заради това дали ще успее да го предаде енергично и властно. Помощниците му заявиха, че Байдън се стреми да докаже, че съмняващите се в него грешат, като покаже своята борбена страна и се опита да се скара на републиканците за позициите, които смята, че не са в унисон със страната, особено по отношение на достъпа до аборти, но също така и по отношение на данъчната политика и здравеопазването.

Докато представяше законодателните си постижения, включително финансирането на производството на компютърни чипове в страната, Байдън се отклони от предварително подготвения сценарий, за да се закани на републиканците, които са гласували против тези политики, но въпреки това си приписват заслуги за тях у дома.

Лидерите на републиканците в Конгреса демонстрираха един от най-новите си законодатели чрез речта за състоянието на съюза, надявайки се да направят контраст между поколенията и Байдън. Сенаторката от Алабама Кейти Брит, най-младата жена републиканец, избрана в Сената, обрисува картина на нация, която "изглежда се изплъзва" и в която "нашите семейства страдат".

"В момента нашият главнокомандващ не е в състояние да командва. Свободният свят заслужава нещо по-добро от един колеблив и унил лидер", каза Брит, говорейки преднамерено в обръщение от кухнята на дома си. И добави: "Америка заслужава лидери, които признават, че сигурните граници, стабилните цени, безопасните улици и силната отбрана са крайъгълните камъни на една велика нация."

Байдън, напротив, настоя, че състоянието на съюза е "силно и става все по-силно".

Тръмп реагира на речта в реално време в социалните мрежи, като се защити и заклейми Байдън за това, което според него "може би е най-злобната, най-малко състрадателна и най-лошата реч за състоянието на съюза, произнасяна някога. Това беше срам за нашата страна!"

Тази година Байдън се сблъска с повишени емоции - особено сред основните си поддръжници - заради твърдата си подкрепа за войната на Израел срещу Хамас в Газа. Първоначално той се надяваше, че по време на речта ще бъде постигнато краткосрочно прекратяване на огъня, което да позволи освобождаването на още заложници и навлизането на крайно необходимата помощ на територията. Белият дом обвинява Хамас, че все още не е приел споразумението, постигнато с посредничеството на САЩ и техните съюзници.

"Израел трябва да позволи на повече помощи в Газа и да гарантира, че хуманитарните работници няма да попаднат под кръстосан огън", каза Байдън, отправяйки предупреждение, че Израел не трябва да използва помощите като "разменна монета" с Хамас, дори и да потвърди правото на Израел да се защитава от нападенията на войнстващата групировка.

Множество демократи и републиканци носеха значки и стикери в чест на израелските заложници, които все още се намират в плен в Газа. В същото време няколко прогресивни членове на Камарата носеха черно-бели карирани шалове, които се превърнаха в символ на палестинската солидарност. На път за обръщението кортежът на Байдън пое по заобиколен маршрут към Капитолия, тъй като стотици демонстранти, подкрепящи прекратяването на огъня, се опитаха да прекъснат пътя му от Белия дом.

Имиграцията беше друга гореща точка през нощта.

Контролираната от републиканците Камара на представителите отказа да действа по приетата от Сената версия на законодателството за помощ, настоявайки за нови по-строги мерки за ограничаване на миграцията по границата между САЩ и Мексико, след като Тръмп използва влиянието си, за да помогне за потъването на двупартиен компромис, който щеше да направи точно това.

Докато Байдън изреждаше одобренията на консервативните групи за законодателството, някои от присъстващите сякаш започнаха да крещят и да се намесват, а Байдън отвърна: "Знам, че умеете да четете."

Докато републиканецът Марджъри Тейлър Грийн, носещ про-Тръмп атрибути, продължаваше да крещи на Байдън, президентът вдигна бяло копче, което републиканецът от Джорджия му беше връчил по-рано, с името на убитата Лейкън Райли. Властите твърдят, че студентката по медицинска сестра от Джорджия е била убита от венецуелски гражданин, който незаконно е преминал в САЩ през септември 2022 г.

"Лейкън Райли", каза Байдън, наричайки я "невинна млада жена, която е била убита от нелегален". Той изказа съболезнования на семейството ѝ, като заяви, че сърцето му е близо до тях.

Достъпът до аборти и лечение на безплодието също беше ключов компонент от речта на Байдън, особено в светлината на спорното решение на Върховния съд на Алабама, което отмени достъпа до лечение с ин витро оплождане в щата.

"На моите приятели от другата страна на пътеката, не карайте семействата да чакат повече", каза Байдън, признавайки Латориа Бийзли, гостенка на първата дама Джил Байдън, чието лечение с ин витро бе отменено след решението на съда в Алабама. "Гарантирайте правото на ин витро в цялата страна!"

Друг гост беше Кейт Кокс, която съди щата Тексас и в крайна сметка напуска родния си щат, за да получи спешен аборт след откриването на тежка аномалия на плода, в случай, който привлече вниманието на цялата страна.