Върховният съд в САЩ ще реши дали бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване по обвинения в опит да осуети изборите през 2020 г., съобщи Би Би Си.

В сряда съдът с консервативно мнозинство от 6-3 гласа реши да изслуша твърденията на Тръмп, че той трябва да бъде защитен от наказателна отговорност.

Решението бележи първия път, когато съдът взима отношение по такъв случай.

Състав на Апелативния съд на САЩ вече отхвърли аргумента на Тръмп, че той следва да се ползва с президентски имунитет.

По време на знаковото съдебно дело той заяви, че е защитен от всякакви наказателни обвинения за действия, които според него влизат в задълженията му като президент.

Апелативният съд обаче отсъди единодушно срещу 77-годишния президент, като написа, че: "Не можем да приемем твърдението му, че президентът има неограничени правомощия да извършва престъпления, които биха неутрализирали най-основната проверка на изпълнителната власт - признаването и прилагането на изборните резултати."

Той обжалва делото пред Върховния съд и поиска това решение да бъде отменено.

Тръмп приветства решението от сряда и твърди, че без имунитет "президентите винаги ще бъдат обезпокоени и дори парализирани от перспективата за неправомерно преследване и възмездие, след като напуснат поста си".

"Това всъщност може да доведе до изнудване и шантаж на президента", написа той.

Припмняме, че миналата година Тръмп беше обвинен в манипулиране на свидетели и заговор за измама на САЩ във федерален съд във Вашингтон заради опитите му да отмени загубата си на изборите през 2020 г. от Джо Байдън.

Джак Смит, който беше назначен за специален съветник в разследването, повдигна обвиненията срещу него и настоя за провеждането на съдебния процес тази година.

Съдът можеше да остави в сила решението на апелативния съд, което щеше да позволи възобновяване на съдебното производство.

Вместо това минимум четирима от деветимата съдии гласуваха да се заеме с делото. Това подсказва, че в съда се водят дебати по въпроса дали Тръмп има някакъв имунитет срещу наказателно преследване.

Решението има потенциала сериозно да забави процеса, който първоначално беше насрочен за март.

Кандидатът на републиканците за президент е изправен пред множество други федерални и щатски обвинения в престъпления.

Тръмп не се признава за виновен по всички дела, като често ги нарича политически "лов на вещици".