Руският президент Владимир Путин заяви, че би предпочел президентството на Джо Байдън пред това на Доналд Тръмп преди изборите в САЩ през ноември, съобщи Би Би Си.

"Байдън е по-опитният, по-предсказуем човек", заяви Путин в отговор на въпрос на журналист, запитал го кой президент на САЩ би бил по-добър за Русия.

Преди първата кандидатура на Тръмп за президент през 2016 г. Путин го похвали като "изключителен и талантлив".

Байдън от години критикува Путин, като преди нахлуването в Украйна го нарече "убиец".

Руският президент отбеляза и неотдавнашното си интервю с американския журналист Тъкър Карлсън, като заяви, че го е намерил за разочароващо, защото въпросите не са били достатъчно остри.

В интервю за руската телевизия в сряда Путин заяви, че лидерството на Байдън би било по-добро за Русия, защото той е "по-опитен човек, предсказуем, политик от старата формация".

Той отхвърли въпросите за възрастта и психическото здраве на Байдън и заяви, че когато са се срещнали за последен път през 2021 г., не е забелязал нищо особено.

"Дори тогава (преди три години) хората казваха, че е некомпетентен, но аз не видях нищо подобно", каза той.

Путин поясни, че Русия ще работи с всеки, който "спечели доверието на американската общественост" и спечели президентския пост.

Не всички отзиви за Байдън обаче бяха блестящи: Путин определи осъждането на войната в Украйна от страна на американския президент като "изключително вредно и погрешно".

В навечерието на изборите в САЩ през 2016 г. Тръмп предположи, че той и Путин "ще се разбират много добре".

Неотдавна Тръмп предизвика възмущение, когато заяви, че ще "насърчи" Русия да нападне всеки член на НАТО, който не успее да изпълни целта на ръководения от САЩ алианс за финансова вноска в размер на 2 % от техния БВП.

В отговор ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг помоли Тръмп да не "подкопава" гаранцията за колективна сигурност на алианса.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм