Антропологът д-р Мина Христова беше отличена с награда на името на Карл Казер за изключителни постижения в областта на историческата антропология на Югоизточна Европа за млади изследователи за първата й монография “Българи сме, но не съвсем”. Тя е на специализация в университета в Гьотинген, Германия.

Това е първата награда, връчена след кончината на проф. д-р Карл Казер през 2022 г. Професор Казер е един от най-забележителните антрополози на последния век. 

Основаването на наградата на негово име е част от богатото наследство, оставено от изследователя и преподавател в катедрата по история и антропология на Югоизточна Европа в университета в Грац. Лауреатите са били доктор Мина Христова и доктор Даша Личен, млад изследовател от Словения.

„Аз на практика се бях отказала от конкурса, смятах, че така или иначе са избрали други хора, които да получат наградата, и просто ще ги обявят, когато дойде момента на церемонията. Оказа се, обаче, че не е така и всъщност са достигнали до решение няколко дни преди да ни съобщят. И е било доста оспорван конкурс, изпратени са 18 дисертационни труда, моят примерно е към 700 страници. Доста други хора са писали между 300 и 700.“, каза д-р Христова пред Георги Донков.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм