Днес на училище тръгват 57 хиляди първокласници от общо 702 хиляди ученици. Те ще се обучават в 2349 училища. В 63 от тях ремонтните дейности ще продължат и след началото на новата учебна година.  

Темата с началото на новата учебна година и безопасността на децата коментира "Голямото жури" в предаването "Кой говори?" по Дарик радио, което днес беше в състав: Елена Дариева, социолог от Агенция “Насока”; антропологът Мина Христова; писателят Стефан Иванов; адвокатът от “Програма достъп до информация” Александър Кашъмов.

"Традиционно на 15 септември се стремим да поддържаме позитивния дух и да казваме някакви добри и положителни неща на децата. За съжаление обаче днешният 15 септември специално за нашето семейство беше доста по-тъжен от обичайния, тъй като малкият ми син, който е ученик в 8-и клас в "Първа английска гимназия" е съученик на Филип, който бе убит на пешеходна пътека на "Гурко", сподели Елена Дариева.

"Днес е малко трудно да задържим усмивката на лицата си. Протестите не спират и аз смятам, че гражданската активност по тази тема не трябва да спира, защото войната по пътищата взима нашите деца и е крайно време да потърсим някакви законодателни механизми, които да ограничат това бедствие", смята тя.

"Аз познавах Явор, който бе убит на бул. "Сливница". Той беше прекрасен човек. Помня, че беше изключително интелигентно момче и истински тъжното е, че губим такива хора. Загубата на човешките животи е изключително недопустима. Законовите ограничения са относително превантивна мярка, могат да свършат работа, но от друга страна, след тези строги мерки, всъщност много шофьори започнаха да използват различни начини да прикрият факта, че са употребили наркотици например. Тук идва момента на личната отговорност. Отнемайки чужд живот, ти белязваш не само неговото семейство, но и себе си. Много хора не могат да издържат на тежестта на тази съвест", заяви Мина Христова.

"Може би заради това, че през последните две години ние сме постонно в избори, това води до едно допълнително напрежение и очакване към избраниците, а те от своя страна искат да отговорят на очакванията, без да имат капацитета. Един от интересните феномени е, че месец юли е най-тежкият при войната по пътищата. Добрата новина е, че КАТ и МВР правят изключително добри анализи и статистики, за сметка на това обаче не си събират глобите. Оказва се, че те не се събират, никой не може да отговори защо, и този факт се акцентира от медиите, не от институциите. Детайлите, които са събрани в тези статистики, са забележителни. Концентрацията на ПТП е най-голяма в петък, например, и най-малка в неделя, според статистиките", сподели Александър Кашъмов. 

"Една от най-известните дефиниции на това какво е цивилизация и култура е именно самоограничението. Намирам острите социални емоционални реакции като симптом на това, че хора които са били свикнали с нещо като нормално и непроменимо, изведнъж разбират, че то не е нормално и е променимо, и това е изключително здравословна реакция", заяви Стефан Иванов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм