Лучени люспи, червено цвекло и билки – Това са само част от съставките за най-красивото великденско яйце. Това разкриха днес по време на багрилница на открито представителки на Народно читалище „Васил Левски 1937“, кв. „Горно Езерово“. Събитието се превърна в истински празник. И показва пред огромното множество, което се събра на площада пред Градския часовник, как нашите баби са оцветявали яйцата.

 „Използвам билки, от които приготвям чай– мащерка, бял бъз, лайка, шипка, трънки, бял равнец, липа, кантарион, плюс каркаде. За червеното яйце се използват люспи на червен лук и панджар. Пожелавам си здраве за нас, семействата ни и за целия български народ|“, каза с усмивка Мина Стоянова от читалището в Горно Езерово.

Естествените багрила са още куркумата, с която се постига жълт цвят, магданозът, копривата и балдаранът – за зелен.

Проявата се организира с подкрепата на Регионалния исторически музей и Община Бургас.