Австралия и Нова Зеландия заявиха, че ще изпратят правителствени самолети в Нова Каледония, за да евакуират свои граждани от френската територия, предаде Ройтерс.

Бунтовете на територията на островите продължават вече цяла седмица и дори се разрастват. Повод за тях е спорно решение на френското правителство. Върховният комисариат на Франция в Нова Каледония заяви, че летището остава затворено за търговски полети и ще разположи военни за защита на обществените сгради. 

Напрежението в отдалечения на близо 17 хиляди километра от Париж архипелаг тлее от десетилетия и периодично избухва. Основна причина за размириците е желанието на коренното население на Нова Каледония за повече права и самостоятелност.

Напрежението ескалира, след като Франция започна да разглежда постигнато преди над 25 години споразумение като недемократично и да иска да го промени с реформа, прекрояваща изборите и даваща на още хора право на глас. След първите вълнения Париж даде заден ход засега, като обяви отлагане на промените, но недоволството не стихва.

Шестима души бяха убити, а стотици бяха ранени на протестите.  Размириците оставиха след себе си опожарени предприятия и автомобили, разграбени магазини, а по пътищата и барикади, ограничаващи достъпа до лекарства и храна. Търговската камара съобщи, че 150 предприятия са били ограбени и опожарени.

„Всичко гори, прекрачват се всички граници. Всеки стреля срещу всеки. Никога не съм виждала толкова много насилие“, заяви жителка на Нова Каледония.

Друг жител на острова доблави:

„От моята гледна точка все още не сме стигнали до момента на гражданска война, но виждаме демонстрации, които са много ожесточени. Според мен може да се стигне и до гражданска война, ако местните не  бъдат чути, каквато имаше през 80-те“.

По информация на местни медии над 270 протестиращи са арестувани. Въведен е и полицейски час от 18:00 до 6:00 сутринта. Франция изпрати над хиляда служители по сигурността, които да се опитат да потушат размириците.

Чуйте прикачения звуков файл