„Мисля, че това дело, което ни заведе Калин Стоянов (б. р. – вътрешният министър) е дело шамар, то не се води срещу издадателя, а срещу журналисти – мен и Димитър Стоянов. Имаме всички белези на тормоз и да не забравяме, че става дума за действащ силов министър, който може да повлияе върху събирането на доказателства.“ Това обяви в предаването „Кой говори“ на Дарик разследващият журналист от bird.bg Атанас Чобенов.

Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал обезщетение от 65 000 лв заради неимуществените вреди, които публикациите в сайта са му нанесли. Става дума за няколко текста, в които се твърди, че той е купил имот от съдружник на убития и сочен за дилър на влияние Мартин Божанов-Нотариуса, че полицаи от спецсилите са пазили клуба за влияние на Нотариуса SS клуба и др.

Чобанов обясни, че според исковата молба вследствие на прочетеното в bird.bg вътрешният министър се е почувствал тревожно.

„Раздразнителен е станал, чувства се опозорен, чувства се ужасно, не може да спи, споделял как тези публикации са съсипали живота му… Съмнявам се, че това емоциално състояние и раздразнителност са подходящи за действащ вътрешен министър - той носи оръжие. Призоваваме го да си подаде оставката и да се лекува“, каза Чобанов.

Журналистът обясни и, че делата от този струват не само пари на разследващите журналисти.

„Губене на време - вместо да се занимаваме с разследвания, ние събираме доказателства, тъй като ние трябва да докажем, че не сме целили да увредим въпросното лице, а да информираме обществото и, че публикацията е в обществен интерес и не цели увреждане“, заяви журналистът.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.