Апелативен съд – Пловдив отмени присъда на Хасковския окръжен съд, с която турски гражданин бе осъден на 13 години лишаване от свобода и 100 000 лв. глоба за трафик на хероин, като го призна за невинен.


Съдът потвърди наказанието на втория подсъдим по делото, гражданин на Федерална република Германия- 9 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лева.


Делото пред Пловдивския апелативен съд е образувано по техни жалби.


Турският гражданин е признат за виновен от Хасковския окръжен съд, че на 19.08.2019 година на ГКПП „Капитан Андреево“, в съучастие с другия подсъдим, в качеството на помагач, с лек автомобил марка „Опел“, модел „Зафира“ с немски регистрационен номер, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България 18,972 килограма хероин на обща стойност 1 707 489 лева. 


Апелативен съд – Пловдив обстойно анализира събраните по делото доказателства и прецени, че са недостатъчни, за да се обоснове обвинението срещу турския гражданин за извършване, в съучастие с втория подсъдим, на тежко умишлено престъпление контрабанда на високорискови наркотични вещества. Затова го призна за невинен и отмени мярката му за неотклонение „задържане под стража“, като я замени с „подписка“. Подсъдимият беше освободен още в залата, съобщават от Апелативен съд-Пловдив.


Решението подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от днес.