"Аз бях убеден, че те ще направят правителство. Има милиарди причини в левове, които поддържат правителството. Нямаше никакво основание това правителство да не се състои, всичко му беше готово - и интересите, и външната подкрепа и минималната експертизка, която бяха създали през последната половин година с някакви хора в управлението, дори нея я имаха. Аз се надявах ,че те са си извадили някакви поуки. Т.е. нищо не пречеше на това правителство, освен глупостта. А най-мощната обществена мотивация в политическите процеси на България е автентичната глупост".

Така бившият депутат от БСП и говорител на два служебни кабинета Антон Кутев коментира политическата криза в момента.

По думите му виждаме нефелни действия и "един опит да си извоюваш позиции, които не можеш, липса на оценка кое е позволено и кое не е, докъде можеш да извиваш ръцете на Борисов".

"Защото Борисов може да е зависим по много различни показатели от тебе или от разни съдебни сили, или евентуално от заплахи от "Магнитски", или от не знам си какво там са разчитали, но той всъщност има партия зад себе си. Той може да е зависим, ама далеч не цялата партия е зависима...Проблемът е от глупост", беше категоричен социалистът.

По повод критиките към военния министър Тодор Тагарев от страна на ГЕРБ и ДПС, Кутев заяви, че те не са с цел промяна на геополитическия курс на страната.

"Не вярвам, че атаката срещу Тагарев е геополитическа атака. Аз не вярвам, че може евроатлантическа ориентация на България да бъде променена, но аз смятам че е възможно обаче България да заеме позиция, в която да спомогне за доброто излизане от украинския конфликт, а то не е през въоръжаване, а през настоятелно търсене на мир. Използване на всички инструменти, които западната цивилизация има срещу Русия, за да постави мира на масата", допълни политикът. 

На въпрос какво би променила силна БСП в управлението, Кутев коментира:

"Ако не беше малоумното унищожаване на БСП от Корнелия Нинова през последните пет години, тази държаваш щеше да изглежда по друг начин. Защото БСП щеше да бъде онази алтернатива, която да дава нормалност в политиката. В сегашния си вид БСП, според мен, не е в състояние да го прави. Но преди 5-6 години тя беше партията, която можеше да го прави. Тогава имаше колективни органи, тогава имаше един куп хора, които все още бяхме в БСП, аз продължавам да съм член и такъв ще си остана, но активно не работя в БСП.

Аз не знам, сигурно има школи за подготовка на кадри примерно и в ГЕРБ, вероятно и в ДПС, но другите нямат. А аз знам, че младежкото обединение на БСП изключително мощна стабилна и смислена организация…Те са деца между 20 и 23 години, които имат политически опит, знаят как работят процесите в държавата, знаят как да го правят и са биткаджии…Голямата част от тях се абсолютно евроатлантици, абсолютно безспорно…

Смятам, че една от най-големите грешки на Корнелия, която тя направи за последните пет години, е отделянето на БСП от евроатлантическата логика. Аз не подкрепям, казвам го директно и откровено, аз не подкрепям даването на оръжия за Украйна, поради хуманитарните причини, за които говорихме преди това, но това не значи, че различавам друго бъдеще за България освен Европейския съюз и освен участието в НАТО. Аз знам много добре какво носят тези неща на България и знам, че аз политически никога не бих застанал на друга позиция освен тази, както и тези деца".

Според Антон Кутев в момента се нуждаем от световно цивилизовано решение за това как да предотвратим следващи военни конфликти. Той допълни, че цивилизованият свят, трябва да направи така че не само Русия, а нито една друга държава, да не си позволи да помисли да влезе във военен конфликт. "Това ни е задачата, но тя минава през мира, а не през въоръжаването", заяви още социалистът.

Гледайте целия разговор в прикачения файл.