"Отпадъкът за нас е ресурс. Опитваме се трети програмен период да обясним на общините, че не бива да гледат на отпадъка като на проблем, а като на ресурс". Това заяви в предаването „Стълбището“ на Дарик инж. Галина Симеонова, гл. директор „Оперативна програма Околна среда“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Тя обясни, че през последната година големи крачки са направени в направленията „въздух“ и „отпадъци“. Благодарение на активната работа на общините в страната 18 000 домакинства в 8 от големите градове в България са подменили печките си на дърва и въглища с отоплителни уреди, щадящи околната среда.

По отношение на отапдъците действително общините започнаха да рабзират, че колкото по-малко отапдъци стигат до депото, толкова по-малко разходи правят. Доста от общините започват да работят усилено за подобряване на системите с помощта на системите за оползотворяване на отпадъци, но също и с разработването на собствени системи за разделно събиране, които ние подпомагаме с европейски средства“, каза още инж. Симеонова.

Тя допълни и, че в момента се прави още една голяма крачка напред в управлението на отпадъците. Работи се по осигуряване на т.нар. кафяви контейнери са биоразградими отпадъци, в които домакинствата могат да изхвърлят зелени и органични домакински отпадъци, които впоследствие ще бъдат обработвани в компост.

Тя обясни и какво е успяла да постигне програмата „Околна среда“, която до края на 2023 г. бе оперативна, чрез проектите и бенефициентите си.

През последните 9 г. на програмния период сме успели да финансираме 370 поректа. Резултатите от тях са показателни: 17 изградени и рехабилитирани пречиствателни станции, добавено към предходния програмен период 2007-2013 вече води до над 60 рехабилитирани пречиствателни станции. 530 км водопроводна мрежа и над 1350 км канализационна мрежа“, уточни инж. Симеонова.

Целия разговор гледайте и слушайте в прикачените файлове.