Антидрога каманията #НЕ СТЕ САМИ на Агенция „Митници“ днес бе в Димитровград заедно със специалните посланици на каузата Торино и Пашата. Целта е да запознае учениците с опасностите от употребата на дрога, а поводът- предстоящият 26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. 


Съвместно с отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция „Митници“ община Димитровград организира мащабната инициатива под патронажа на кмета Иво Димов. Той подчерта, че проблемът е сериозен и с него трябва да се ангажира цялото общество.


Подкрепата си за каузата заяви на място и директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов, който съъобщи, че агенцията има готовност да изготви антидрога план-програма, с която да влязят в училищата.


Изпълнителният директор на Национална агенция за приходите Румен Спецов посочи, че всяка зависимост е пагубна, затова и подкрепят всяка подобна кампания, като предстои и срещу хазартната зависимост.


Началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция „Митници“ Стефан Бакалов представи интерактивна презентация и запозна учениците с опасностите от различните видове наркотици, както и с последиците от употребата им. Статистиката показва, че българските тийнейджъри употребяват най-често марихуана,  а на второ място са синтетичните наркотици, което е доста притеснително, защото последните предизвикват тежки зависимости, коментира Бакалов. Той предупреди, че опасностите са много, като освен стотиците нови наркотици сред тях са и начините на предлагане, подходът от наркодилърите, както и възможностите на популярните сред децата и младежите интернет платформи, които се използват и за зарибяване, посочи Бакалов. 

На откритата сцена на площад „България“ митничари и обучени кучета демонстрираха пред учениците тактики за претърсване на багаж и откриване на наркотици, след което кампанията в Димитровград продължи с концерта „Не сте сами срещу дрогата“ на Торино и Пашата с участието и на актьора и музикант Иван Тишев.