"В световен план 2023 г. ни напомни, че е изключително лесно да попадаме в коловози и капани на различни стереотипи за неща, които приемаме за даденост днес и се оказват оборени утре". Това заяви в предаването "Кой говори?" журналистът от "Дневник" Ангел Петров.

По отношение на условията, които постави Австрия, за да бъдем допуснати в Шенген, той коментира, че от една страна просто ние изглеждаме удобни за вътрешнополитическите цели на Австрия, а от друга - държавите една по една се адаптират да развиват добри опорни точки и политики, така че да отстояват себе си по темата с мигрантите.

"Последната година - година и нещо в Европа показаха, че миграцията отдавна вече не е расистки проблем, а една изключително тежка борба за заделяне на ресурси", допълни журналистът.

"Не, България няма да приема нови бежанци - това са лесни популистки лозунги. Просто Австрия смята, че тези хиляди хора би трябвало просто да се върнат откъдето са дошли при тях. За тях те са дошли от България, за нас те са дошли от другаде", каза още Ангел Петров.

Той изрази мнението, че никой в Европа не печели от затворени граници.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм