Анализаторът Руслан Трад коментира в предаването "Кой говори" по Дарик темата с дезинформацията, както и хуманитарната помощ за Сирия.

Днес България изпраща 4,5 тона хуманитарна помощ за Сирия, която включва одеяла, спални чували и палатки. Те ще бъдат доставени със самолет „Спартан“ до Бейрут и оттам ще бъдат превозени до Дамаск. Служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев уточни, че България има готовност да подпомогне отново засегнатите райони. На място помощта ще се разпределя от Българския червен кръст и от международната организация на Червения кръст, така че да стигне до нуждаещите се и в частите на Сирия, които не се контролират от правителството.  

България изпраща 4,5 тона хуманитарна помощ за Сирия

Във връзка с дезинформационните кампании на различните държави експертът коментира: 

"Когато една държава създава кампания за дезинформация, тя ползва множество методи. Това, което беше интересно да се разбере от тези статистики, бе, че Русия е на първо място по дейност. Това е основен метод на Руската федерация за влияние. Те използват много усилено подобен тип кампании. На второ място е Иран, те имат за цел не само да влияят чрез традиционни медии, но също така и с всички възможни способи да повлияват на създаване на противоречние в обществото", обясни Трад. 

В Пазарджишко събраха над 250 хиляди лева за бедстващи в Турция и Сирия

"Китай е основен играч в дезинформационните кампании в Чешката република и в Полша. Те не просто опитват тихо да влязат, те имитират други държави и по-точно Русия", каза анализаторът. 

Сирия е арена и повод за дезинформационни съобщения. Изпращаме помощ за Сирия, но никъде не пише кой е бенефициентът. Кой ще получи тази помощ. Логично е тази помощ да достигне до държавата в лицето на режима на Башар Асад, отбеляза водещата Мария Черешева.

Експерт по турската политика: Земетресението в Турция може да бетонира властта на Ердоган

"Това непоясняване на детайлите е причина да се прикрие бенефициентът, а именно Асад. Тази помощ е проблем в широк европейски контекст. Тази помощ, за съжаление, ще изпрати лошо послание в Брюксел. Така се подпомага режимът на Асад и тази помощ няма да достигне до засегнатите райони", категоричен е експертът.

Кабинетът реши да предоставим хуманитарна помощ на Сирия

"Има забравяне на ситуацията в Сирия, което се дължи на факта, че отдавна не говорим за Сирия. Войната продължава на различни етапи, тя не е свършила. Това е една от причините за тази противоречива информация за доставяне на хуманитарна помощ и откъде да мине тази помощ. Не мисля, че тя ще стигне до засегнатите райони, защото санкциите са една от важните опорни точки на правителството в Сирия. Кампанията, която в момента се води от сирийското посолство, е част от по-голяма кампания на Русия, в която се говори за западни санкции. Основната гледна точка е да се формира общественото мнение, че тези санкции спират помощта. Помощи, които дойдоха от Саудитска арабия, не кацнаха в Дамаск, а в Югоизточна Сирия, която е под района на кюрдската армия. Хуманитарната помощ е използвана за политически игри", категоричен е Трад.

„Властта на гражданите“: Как да помогнем на Турция и Сирия

Опасно ли е в районите които са най-засегнати? Как може дотам да достигне помощ?

"Най-безопасно е да се влиза през турската граница. Има напрежение в самата Турция, което се подклажда от силно националистически организации, но важно е впечатлението което се създава. Когато имаме толкова сериозни природни бедствия, това неминуемо има ефект върху политическата ситуация. Ако "Спартан" влезе в Сирия, ще се усети, че целият процес на отразяване е контролиран. Това ще бъде една легитимация на режима, което е проблем", заключи анализаторът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм