Едва ли има родител, който да не знае колко труден и рисков е тийнейджърският период в израстването на младите хора. Как да оцелеем с тийнейджър - в предаването "Кой говори" по Дарик радио темата коментира Яна Алексиева от Асоциация “Родители”.

"Благодаря, че Косьо Вълков и Дарик ни бяха партньори в това начиниение. Тази тема е важна и колкото повече си говорим, обсъждаме и споделяме, толкова повече надежда има да се справим и да преминем ние по-безболезнено през периода на тийнейджърството. Не съм спокойна, но това, че имам опит и знания ме успокоява и знам как да си говоря със сина си, който е близо до тази възраст", сподели Яна.

"От години работим по темата в подкрепа на родителите. Факт е, че дори ние, ако се върнем в нашето детство, ще видим, че там, където е имало възможност за разговор с родителите, сме се чувствали по-добре. Родителите понякога нямат време за разговори с детето, чувстват се в безизходица", каза тя.

"Голямата тема е, че откакто работим в тази сфера, в последните години родителите на деца от 0 до 7 години се разработиха. Истината е, че темата за това как един родител на по-пораснало дете е подкрепен, не се засяга. Едно наше изледване с УНИЦЕФ показа, че родителят на тийнейджър няма абсолютно никаква подкрепа, няма към кого да се обърне. Тези родители нямат достъп до безплатна психологическа подкрепа най-малкото. Всъщност, това изследване показа, че за родителите на тийнейджъри няма нищо", разказа Алексиева.

"Родителите трябва да не загубват възможността да общуват с децата си, да говорят, да бъдат автентични с тях, да ги чуват и да разширяват границите. Защото ако ние не му дадем свобода, детето започва да си я иска и ако ние продължаваме не я даваме, тогава се случват тези прояви на криене, лъжи и когато децата сгафят, ако те не се чувстват спокойни да споделят с родителите, знаем, че могат да станат огромни бели", отбеляза експертът.

"Как да оцелеем с тийнейджъри? Комуникацията е основна. Пораствайки, едно дете не може да седим в ситуация, в която си мислим, че знаем всичко. Трябва да се замисляме. Трябва да намерим подходящия формат, в който да им кажем, че знаем някои неща за интернета, за наркотиците, за любовта. Да ги подкрепим в приятелствата им също така. Всяко поколение носи новост и те могат да ни учат, ако ни е интересно. Що се касае до дигиталния свят в тийнейджърството, децата трябва осъзнато да знаят какво е да бъдат критични, мислещи и знаещи какво четат", заключи тя.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм