Пътеводител за родители на тийнейджъри ще бъде представен на специално събитие в Квадрат 500 на 27.09.2023 г., сряда, от 18:30 ч. на фона на фотографската изложба на Константин Вълков „Родени Свободни“.

Материалът дава насоки и ценни съвети на родителите как да се ориентират и справят с предизвикателствата на тийнейджърската възраст. Той е създаден и разработен от Асоциация Родители и се реализира в рамките на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум. За по-добър живот”. Много важен принос към проектa има дългогодишният приятел и съмишленик на организацията Здрава Каменова, която е автор на много текстове в наръчника.

Пътеводителят ще бъде представен на публиката в Националната галерия от Константин Вълков, който ще се впусне  в увлекателен, ползотворен и смислен разговор с тийнейджъри и родители. Всеки, който не може да присъства на събитието в Квадрат 500, ще има възможност да проследи разговора на живо в страницата на Асоциация Родители

В наръчника са разгледани най-важните аспекти от турбулентния период наречен тийнейджърство. Сред тях са силната емоционалност, характерна за децата в тази възраст, правилата, границите и контролът, приятелският кръг и средата, училищният живот, темата за секса, дигиталният свят, изборът на посока в живота. Всяка тема е илюстрирана от прекрасен разказ на Здрава Каменова и включва напътствия и съвети към родителите. В наръчника е представено и мнението на самите тийнейджъри.

Наръчникът вече е разпечатан в тираж от 1000 копия и е напълно безплатен. Той е достъпен и на сайта на Асоциация Родители в категория Ресурси.

Организацията се надява, че този пътеводител ще бъде полезен помощник на родителите в периода, когато децата им най-бурно и интензивно се борят за самостоятелност и независимост, в периода, в който бунтът им е основно средство на изразяване.