Амнести Интернешънъл заяви, че поддържа обвинението си, че Украйна застрашава цивилни граждани, като създава военни бази в жилищни райони, за да противодейства на руските сили, след като доклад на правозащитната организация предизвика яростна реакция от страна на Киев.

„Парченца от вкъщи“: Бягството от войната през обектива на една украинка

БГНЕС припомня, че украинският президент Володимир Зеленски се нахвърли върху "Амнести" във връзка с публикувания в четвъртък доклад, като заяви, че правозащитната организация поставя фалшива равнопоставеност между Украйна като жертва на агресия и руските нашественици.

Амнести "напълно подкрепя нашето изследване", заяви генералният секретар на организацията Агнес Каламар в коментар, съобщи АФП.

Зеленски планира обиколка в Африка след войната

"Констатациите... се основават на доказателства, събрани по време на обширни разследвания, които бяха подложени на същите строги стандарти и процеси на надлежна проверка, както цялата работа на Амнести интернешънъл", добави тя.

В доклада на Амнести се казва, че украинските сили нарушават международното право и застрашават цивилното население, като създават бази в жилищни райони, включително в училища и болници.

Жилищните райони, в които са се базирали украинските войници, са били на километри от фронтовата линия и са съществували "жизнеспособни алтернативи", които не биха застрашили цивилното население, се казва в доклада.

Зеленски обаче обвини Амнести, че се опитва да прехвърли "отговорността от агресора върху жертвата".

Киев: Нямаме дори 30% от нужното за контраофанзива срещу Русия

"Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът уж са равни по някакъв начин... това не може да се толерира", каза той.

Каламар обаче изрази загриженост, че "реакцията на украинското правителство рискува да охлади легитимното и важно обсъждане на тези теми".

Тя заяви, че украинското правителство не е отговорило на искането на Амнести за отговор на нейните констатации и също така подчерта, че групата е издала множество доклади, "документиращи военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна".

Столтенберг: Войната в Украйна е най-опасният период след Втората световна война в Европа

Британският посланик в Украйна Мелинда Симънс също изглежда критикува Амнести в Twitter, като заяви, че "единственото, което застрашава (украинските) цивилни, са ракетите и оръдията и мародерстващите руски войски. Точка."

В допълнение към спора ръководителят на украинския офис на Амнести Оксана Покалчук написа в изявление във Facebook, че Амнести е пренебрегнала молбите на нейния екип да не публикува доклада.

Тя добави, че украинският офис на Амнести няма да преведе доклада на украински език, нито ще качи материала на украинския си уебсайт.

Каламард заяви, че в настоящия момент не е подходящо да коментира "неточностите" в изявлението на Покалчук, но подчерта, че нейният доклад "е преминал през пълен процес на вътрешен преглед", в който "Амнести Украйна" може да изрази всякакви опасения. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм