"Войната в Украйна е най-опасният период след Втората световна война в Европа и не трябва да се позволява на Русия да спечели", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Бивш шеф на „Кинтекс“: 4 200 тона българско оръжие за Украйна с подписа на Нинова

"За да попречат на Москва да успее, НАТО и нейните страни членки може да се наложи да продължат да подкрепят Украйна с оръжия и друга помощ още дълго време", каза той.

"В наш интерес е този тип агресивна политика да не успее", заяви бившият министър-председател на Норвегия в реч в родната си страна.

Зеленски: Един кораб икономика не прави

"Това, което се случва в Украйна, е ужасно, но би било много по-лошо, ако има война между Русия и НАТО", каза той.

Описвайки това, което Москва нарича "специална военна операция", като атака срещу настоящия световен ред, Столтенберг заяви, че Алиансът трябва да предотврати разпространението на войната, съобщи „Ройтерс“.

"Това е най-опасната ситуация в Европа от Втората световна война насам".

САЩ наложиха нови санкции срещу Русия

"Ако президентът (Владимир) Путин дори само си помисли да направи нещо подобно на страна от НАТО, както направи с Грузия, Молдова или Украйна, тогава цяло НАТО ще се включи незабавно", каза Столтенберг.

Войната накара необвързаните досега Финландия и Швеция да поискат членство в НАТО, като до момента молбата е ратифицирана от 23 от 30-те държави членки, включително САЩ.

Шрьодер: Русия иска да разреши конфликта с Украйна по пътя на преговорите

"Това не е просто нападение срещу Украйна, независима демократична държава с над 40 милиона души население, това е и нападение срещу нашите ценности и световния ред, който искаме", каза шефът на НАТО за войната.

Столтенберг говори на остров Утоея, където през 2011 г. крайно десен екстремист уби 69 души при стрелба, насочена срещу членове на младежкото крило на управляващата Лейбъристка партия. В годините след нападението малкият норвежки остров се превърна в център за преподаване на демократични ценности.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм