Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли значението на първата пратка зърно за износ от страната му след нахлуването на Русия, като заяви, че тя превозва малка част от реколтата, която Киев трябва да продаде, за да спаси разрушената си икономика.

Руски дипломат: Западът може да предизвика ядрена война заради Украйна

Неблагоприятните му коментари, направени чрез видеозапис пред студенти в Австралия, дойдоха в момент, когато в Турция приключи проверката на кораба, преди той да продължи към крайната си дестинация в Ливан по силата на споразумение, целящо да облекчи световната продоволствена криза.

Украйна обвини Русия, че е извършила ракетна атака от Крим срещу Одеска област

Корабът "Разони" отплава от украинското пристанище Одеса на Черно море рано в понеделник, превозвайки 26 527 тона царевица за ливанския град Триполи. Това се случи след подписаното с посредничеството на ООН споразумение за износ на зърно и торове между Москва и Киев миналия месец - рядък дипломатически пробив в продължителната война на изтощение.

Украински зърнен магнат е убит при руски обстрел на Николаев

Необходимо повече време, за да се види дали ще последват други доставки на зърно, заяви Зеленски.

"Съвсем наскоро, благодарение на ООН в партньорство с Турция, имахме първия кораб с доставка на зърно, но все още е нищо. Но се надяваме, че това е тенденция, която ще продължи", каза той пред студентите.

Започна инспекцията на първия кораб със зърно от Украйна в Турция

Украйна трябва да изнесе минимум 10 млн. тона зърно, за да помогне спешно за намаляване на бюджетния си дефицит, който възлиза на 5 млрд. долара месечно, заяви той.

След отплаването на "Разони" три кораба могат да напускат украинските пристанища дневно, заяви високопоставен турски служител, докато министърът на инфраструктурата на Украйна допълни, че още 17 кораба са натоварени със селскостопанска продукция и чакат да отплават.

Шрьодер: Русия иска да разреши конфликта с Украйна по пътя на преговорите

Известна като житницата на Европа, Украйна се надява да изнесе 20 млн. тона зърно, съхранявано в силози, и 40 млн. тона от реколтата, която е в ход, първоначално от Одеса и близките Пивден и Черноморск.

"Войната... почти убива икономиката. Тя е в кома", добави Зеленски. "Блокирането на пристанищата от страна на Русия е голяма загуба за икономиката.

Украйна спешно се нуждае от допълнителна финансова помощ

Зеленски неведнъж е предупреждавал, че Москва може да се опита да възпрепятства износа, въпреки че подписа споразумението от миналия месец.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм