Руските власти съобщиха в четвъртък, че са арестували американски журналист от The Wall Street Journal по обвинения в шпионаж. 

Евън Гершкович беше задържан в град Екатеринбург по подозрение в "шпионаж в интерес на американското правителство", се казва в изявление на Федералната служба за сигурност (ФСБ), предадено от държавни медии.

Беларус вкарва в затвора репортер заради статия за КГБ

Evan Gershkovich, Facebook

ФСБ обвини Гершкович в събиране на „информация, представляваща държавна тайна за дейността на едно от предприятията на руския военно-промишлен комплекс“.

То не предоставя доказателства или допълнителни подробности за това кога Гершкович е бил арестуван. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 20 години затвор.

Би Ти Ви ще излъчи документалния филм „Навални“ с Христо Грозев

Гершкович е журналист, отразяващ събитията в Русия, Украйна и бившия Съветски съюз.

Преди това той е бил репортер за Agence France-Presse и Moscow Times и асистент по новини в New York Times, според авторската му страница в уебсайта на The Wall Street Journal.

Неговата най-нова статия, която беше публикувана по-рано тази седмица и съавторствана, включваше заглавието: „Икономиката на Русия започва да се разпада“.

Неудобен за властта журналист е арестуван по анонимен сигнал в Харманли

Wall Street Journal каза в изявление, предадено от вестника, че е „дълбоко загрижен за безопасността на господин Гершкович“.

Гершкович е първият журналист от американско издание, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия след Студената война.

Арестът му идва на фона на силното напрежение между Москва и Вашингтон заради руската инвазия в Украйна и докато Кремъл предприема вътрешни репресии срещу свободата на словото, както и след нашумялата размяна на затворници, включваща звездата на WNBA Бритни Гринър.

13 години затвор получи охранител заради шпионаж в полза на Русия (видео)

Гринър беше освободена от руска наказателна колония през декември в замяна на търговеца на оръжие Виктор Бут, след като се призна за виновна, че е държала вейп кутии с масло от канабис в багажа си, но каза, че не е имала престъпни намерения.

Имаше надежди, че Пол Уелън - американски изпълнителен директор на корпоративната сигурност, хвърлен в затвора в Русия по обвинения в шпионаж, може да бъде включен в размяната, но той остава в затвора.

Австрия задържа гръцки гражданин, заподозрян, че е шпионирал за Русия

През последните години руският президент Владимир Путин ръководи най-голямата репресия срещу свободната преса и политическото несъгласие от съветската епоха.

Неговото пълномащабно нахлуване в Украйна доведе до засилване на това, като страната прие строги закони, които забраняват критиката към военните.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм