Известният журналист от Харманли Иван Атанасов, който е издател на сайта “Сакар нюз“, е арестуван във вторник по анонимен сигнал за притежаване на старинни монети. Това съобщава информационният и коментарен сайт “За истината“, с който Атанасов си сътрудничи.

Журналистът е задържан за 24 часа от полицията около 11 часа във вторник. Час по-рано без заповед за обиск в дома на журналиста са влезли служители на ГДБОП и Районното управление на МВР в Харманли, съобщава “За истината“.

АЕЖ набира 40 000 лв. за правна помощ за Mediapool - срещу иска от 1 милион на „Лев Инс“

По-късно обиск без съдебно решение е бил извършен и в офиса на издаваните от Атанасов сайт и вестник с името “Сакар нюз“. При двата обиска са били иззети предмети от лична колекция, които не са били укривани, твърди изданието.

Очевидци твърдя, че става дума за малка колекция от антични предмети, които не са били укривани и са били изложени в редакцията на "Сакар нюз".

Според адвоката на задържания журналист – Димитър Аврамов, липсват основания за 24 часовото задържане под стража, тъй като той е със съвършено чисто съдебно минало.

През последните няколко месеца Иван Атанасов публикува в разследващата платформа “За истината“ серия критични материали, свързани работата на кметовете и местните администрации в Харманли, Тополовград и Свиленград.

Христо Грозев: Путин е бил много вбесен, след като е гледал филма

След разкрит от Атанасов конфликт на интереси в края на миналата година беше уволнена съдията по вписванията Таня Станкова, дъщеря на депутата от ГЕРБ Георги Станков, напомня сайтът.

Други текстове на Атанасов, отразяват смущаващи факти около търгове за възлагане на обществени поръчки и фактическо изпиране на стотици хиляди евро при залавянето им на гранично – пропускателните пунктове с Турция.

Главният редактор на Mediapool пред Дарик: Ако се стигне до съд, Mediapool ще изчезне

През последните седмици Иван Атанасов е работил върху сигнали за подготвяна търговия с гласове преди изборите на 2 апрпил, пише “За истината“.

През 2020 година журналисът на свободна практика от Силистра Димитър Пецов бе арестуван, след като се осмели да пита кои са дарителите на местната полиция в града. Прокуратурата разследва набеждаване с подхвърлени наркотици, но все още няма информация, докъде е стигнало делото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм