Беларус осъди на три години затвор журналист, работил за руски вестник, заради статия, в която се споменава влиятелната тайна полиция КГБ на страната, съобщиха държавните медии.

Управляваният от 1994 г. насам от президента Александър Лукашенко Беларус принуди много медии да напуснат, а останалите в нея независими журналисти са хвърлени в затвора.

Журналист беше ранен, след като отвори писмо бомба

Репортерът Генадий Можейко беше признат за виновен за обида на Лукашенко, както и за подстрекаване към национална и социална вражда, съобщи държавната информационна агенция БЕЛТА.

Можейко е работил в минските офиси на руския прокремълски вестник "Комсомолская правда".

Би Ти Ви ще излъчи документалния филм „Навални“ с Христо Грозев

Причината за проверката срещу него е статия от 2021 г., свалена от интернет малко след публикуването ѝ, за престрелка с участието на КГБ в Минск.

За разлика от Русия, Беларус все още пази имената на институциите от съветската епоха, включително КГБ (Комитет за държавна сигурност – бел.ред.).

Неудобен за властта журналист е арестуван по анонимен сигнал в Харманли

Беларуската полиция твърди, че Можейко е избягал в Русия с надеждата да се добере до трета държава, но е бил депортиран обратно в Беларус, където е бил арестуван.

След ареста му "Комсомолская правда" затваря офисите си в Минск.

Присъдата на Можейко бе произнесена по-малко от седмица, след като Беларус осъди на 12 години затвор двама високопоставени служители на най-големия независим уебсайт в страната.

Главният редактор на Mediapool пред Дарик: Ако се стигне до съд, Mediapool ще изчезне

Миналия месец Беларус осъди и полско-беларуски журналист на 8 години затвор заради критичните му репортажи за Лукашенко.

По данни на правозащитната група "Вясна" в момента в Беларус има 1454 политически затворници.

През февруари миналата година Минск позволи на Москва да използва територията му за започване на офанзивата си в Украйна. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм