Журналисти в Еквадор са станали обект на нападения с взривни устройства, изпратени по пощата и маскирани като пликове с писма. Водещ в една от редакциите е бил ранен, когато е отворил писмото бомба, съобщи Би Би Си.

Би Ти Ви ще излъчи документалния филм „Навални“ с Христо Грозев

По думите му взривното устройство е изглеждало на USB устройство. Журналистът го е включил в компютъра си и то се е взривило.

Снимка: Twitter

Не са назовани конкретните новинарски издания, които са били обект на атаката. Писмата обаче са били изпратени на поне пет различни организации в Еквадор. Министърът на вътрешните работи Хуан Сапата заяви, че всички устройства са били изпратени от един и същи град. Три от тях са били изпратени до медии в Гуаякил, а две - до столицата Кито.

Неудобен за властта журналист е арестуван по анонимен сигнал в Харманли

Главният прокурор на Еквадор потвърди, че е започнало разследване за тероризъм. Полицията е извършила детонация на едно от устройствата, изпратени до TC Television. Ръководителят на криминалистичната служба на Еквадор заяви, че те са съдържали експлозиви от „военен тип“. В останалите редакции писмата бомби не са се взривили или не са били отворени. Правителството осъди нападенията, като определи свободата на изразяване като „право, което трябва да се зачита“. В Еквадор се наблюдава увеличение на насилието, което според президента Гилермо Ласо е резултат от конкуренцията между бандите за трафик на наркотици за територия и контрол.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм