Върви се и към индустриализация, но Зелената сделка не е премахната от европейските политики, тя е преосмислена наистина. Това каза в предаването “Без претенции” кандидатът за евродепутат от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Алина Добрева. Според нея има основателни причини тази сделка да бъде преразгледана. Добрева уточни, че след селскостопанските протести, които в различните страни са се различавали, отстъпките, които са се направили са били основно по отношение на изключения.

 “Изключения, които са по отношение на малките селски стопани, за които е много по-голяма трудността да прилагат мерките,  включени в различните актове на Зелената сделка. Също така и административното опростяване на различните механизми”, отбеляза тя.

Добрева посочи, че на една нова политика винаги могат да се случат някои неща, които да показват, че някой елемент не работи, както са го очаквали. Тя коментира, че е имало много промени, които са наложили преосмисляне и са повлияли  върху това как селскостопанствата си изкарват прехраната. Кандидатът за евродепутат каза, че има и промяна в обсъждането на зелените политики.

“Зелените политики, ако едно време се обсъждаха от гледна точка на това да имаме чистота на природата и как биха се отразили на икономиката, сега започва точно заради геополитическия контекст около нас да се обсъждат от гледна точка на сигурността на Европа и на всяка страна членка. Също и как ще се отразят на икономиката”, уточни тя.

По думите ѝ България има много важни въпроси от тази гледна точка, защото при нас енергийната зависимост от Русия е била на едно от най-високите нива, но се е видяло, че тя може да се намали.

“Ние заставаме зад това да се възползваме пълноценно от програмите, които са за справедлив преход, производствата,  които трябва да повишат своята енергийна ефективност или да намалят своя въглероден отпечатък”, добави още Добрева.

Чуйте и гледайте целия разговор в прикачените файлове