Албанският вот ще изиграе ключова роля на предстоящите избори в Северна Македония. Това коментира в предаването "Кой говори" на Дарик историкът доц. Спас Ташев.

„Никога президент на Северна Македония не е бил избиран без албанския вот, така че това ще бъде решаващият фактор, за да се определи кой ще бъде президент. Основните албански политически формации заявиха, че няма да подкрепят политическа сила, която води антиевропейска политика. Като говорим за европейска политика също ще е трудно да кажем коя политическа сила там е проевропейска, но като цяло управляващите бяха по-умерени в своите изказвания, поради което може да се направи доста обосновано предположение, че албанският вот ще бъде насочен към досегашния президент Стево Пендаровски“, заяви Ташев.

Той направи паралел между изборите в Северна Македония и тези в Русия, като уточни, че между кандидатите няма разлика:

„Северна Македония на практика не е пред избор. Изборът поне към момента е по-скоро пред България и Европейския съюз и цялото евроатлантическо пространство. Дано да осъзнаят тези тежки зависимости между Скопие и Белград“

Историкът коментира и еволюцията на ВМРО-ДПНЕ:

“В зората на демокрацията тази партия беше олицетворение на промяната. Носеше новото и в нея имаше едно много силно пробългарско крило. Аз самият през 90-а и 91-ва година съм участвал на митинги на ВМРО. Винаги съм подчертавал, че съм от България, че съм българин. Винаги съм бил много добре приеман, част от моя житейски път беше свързан с това да участвам в откриването на Българската общност в Албания, но заслугата не е моя.”

Според доц. Ташев една от целите на сегашната политика е да създава впечатление за огромна омраза към България.

„Не смятам, че тази омраза съществува, разбира се има прослойка от населението, която е възпитавана в такъв дух“, заключи историкът.

По отношение на църквата в Западната ни съседка доц. Ташев заяви:

„Само преди месец някъде представятелят на вселенската Патриаршия, който отговаря за досието на църквата на Северна Македония в Константинопол даде първото с интервю в Северна Македония и заяви, че православният каноничен свят не признава правото на Белград да се произнася по отношение на автокефалността на църквата в Северна Македония, но виждаме - всичко е ясно, това стана под руски натиск.“

Чуйте целия разговор във файла