Бюджетът на Пловдив трябва да бъде над 1 милиард лева, за да може градът да отговори на потребностите на все по-мащабното преселване на хора от съседни области и общини към него. Тезата защити в рубриката на Дарик радио Пловдив „Ако бях кмет“ общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски.

По думите му, за никого не е тайна, че  населението на втория по големина град в България отдавна е надхвърлило 650-700 000 души.

С половин милиард за една календарна година Пловдив се задъхва, не могат да се решат най-спешните проблеми като пътната инфраструктурата и трафика. Това е генерален проблем, който поставяме от началото на мандата. Затова призоваваме за по-активни срещи с държавните представители на тази тема, ако трябва дори и в Европа“, заяви Послийски.

През последните години ВМРО в ролята си на опозиция успя да бъде коректив на всички важни решения за Пловдив, категоричен бе той.

Проблемът е, че общинската управа много често „върви по удобната процедура инженеринг“, срещу която ние от ВМРО сме изключително против, и така накрая се стига до решения, които не са добре „издържани“, не добре обяснени пред съветниците и пред гражданите, които отпадат като реализация, по примера на пробива под Водната палата, каза още Послийски.

Този мандат беше „мандатът на трудните решения“. ВМРО има поне две-три местни личности, които са достойни да бъдат кмет на Пловдив, заяви още общинският съветник, като обаче изключи себе си от това число.

Във връзка с ескалиращото през последните дни напрежение, свързано със строителството на стадион „Христо Ботев“ /Колежа/, от партията изразиха недоволството си, че до този момент в рамките на настоящия мандат на общинския съвет, никой и по никакъв начин, не ги е запознавал и търсил с проблемите и със споровете при изграждането на стадиона.

През последните дни сме свидетели на ожесточен спор между феновете на „Ботев“- Пловдив и общинската администрация, начело с кмета на Пловдив и строителя. Отново от медиите виждаме две оформящи се тези за проблема, които изначално се разминават. От една страна феновете настояват за ревизия на досега отпуснатите средства, пропуснатите срокове за завършването и некачествено строителство, от друга страна администрацията, начело с кмета на Пловдив и строителя, въобще не отговарят по същество на въпросите на феновете, а предлагат Община Пловдив да поеме задължението за близо 23 милиона лева с цел завършването на стадиона, някъде в неясното бъдеще.

Като конкретна стъпка – еманация от тезата на кмета и строителя, заявено пред медиите е намерение за входиране на проекто решение в общинския съвет на Пловдив за поемане на задължение от  близо 23 милиона лева за завършването на стадиона без абсолютно никаква конкретика и без отговор, макар и кратък, на въпросите и притесненията на фенове и граждани.

Към времето на изготвянето на тази наша позиция, нямаме получено официално предложение от администрацията. Нямаме и отговори на задаваните през годините въпроси и притеснения.

За това сме длъжни да заявим пред обществеността на Пловдив, че не можем да гласуваме за поемане на такова голямо задължение, без съответните отговори и яснота по създалия се проблем. Настояваме за конкретни стъпки и взаимодействие на кмета на Пловдив, общинската администрация, общинските съветници, ръководството и представителите на феновете на „Ботев“- Пловдив и за спешна среща за съвместно изготвяне на решения и даване на необходимите отговори до обществеността и гражданите.

Общинските съветници на ВМРО ще настояват да се организира одит на свършеното на “Колежа” досега, както и за конкретни отговори и решения по отправените питания и предложения.

Нещо повече, заявяваме, че ще продължим да внасяме конкретни предложения в Общинския съвет, отнасящи се до развитие на професионалния, аматьорския и детско– юношески футбол в Пловдив с цел развитието им и подпомагането им“, завършват позицията си воеводите от града на тепетата.

Цялото интервю със Стефан Послийски чуйте в звуковия файл.