"Няма никакви индикации, че някой от българските институции е съдействал за заобикаляне на санкциите, свързани с руския петрол".  Това коментира пред журналисти в Ново село премиерът Николай Денков. 

По думите му е добре да има проверка за дерогацията, като според това, че ще се извършва от Европейската комисия ще даде още по-голяма сигурност, че ще е съдържателна и обективна. 

Темата за дерогацията отекна и в кулоарите на парламента. От ГЕРБ-СДС отново ще предложат отпадане на дерогацията. Според партньорите им в управлението от „Продължаваме промяната – Демократична България“ внезапното прекратяване е неразумен подход, но биха предложили скъсяване на срока на действието ѝ, евентуално след зимните месеци.

Припомняме, че първоначално дерогацията за използване на руски петрол от „Лукойл“ беше със срок до края на 2024 г., а в края на септември депутатите скъсиха действието ѝ до октомври 2024 г.

Всички ползи от дерогацията са за „Лукойл“ и Путин, коментира Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Той изрази надежда тя да падне по най-бързия начин и да счупи сглобката. Добрев допълни, че ще внесе ново предложение за премахването на дерогацията.

Подкрепа дойде от ДПС. Делян Пеевски заяви трябва да падне веднага.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ призоваха НАП и Агенция „Митници“ да започнат веднага разглеждане на всички сделки, сключени от „Лукойл“ по време на дерогацията. 

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов е притеснително, че натискът върху българската рафинерия продължава, като допълни, че „Лукойл“ е международна компания.  По думите му политиката взема връх над икономиката.

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че дерогация е била дадена от ЕК, за да осигури стабилност на пазара не само на Балканите, но и в други държави. Стойнев добави, че ако обаче някой е правил шашми и нарушение, е необходимо да има разследване.

Според „Има такъв народ“, ако Европейската комисия е открила нарушения и схеми от дерогацията, трябва да има разследване и виновните да понесат отговорност. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм