Прозрачността е най-важното нещо за бъдещото управление на Бургас. Градът има нужда от управление, което е близо до хората, защото то произлиза от тях.“ Това обяви в интервю за Дарик – Югоизток кандидатът за кмет на Демократична България – Обединение с бюлетина 66 - адв. Иво Баев. Местната администрация трябва да положи повече  усилия, за да вдигне плътната завеса, спусната около разходването на общинските средства, стана ясно от думите му.

„Това са нашите пари, а се оказва, че понякога оставаме в неведение къде всъщност отиват. Трябва да има максимално обсъждане на проектите с гражданите. Те трябва да бъдат полезни, а не грандиозни. На улицата всеки втори казва, че има корупция. Това трябва да ни покаже, че доверието, както в държавната, така и в местната власт, е достигнало критично ниски нива“, посочи Баев и цитира ярки думи, които ни завеща английският писател Джордж Оруел: 

„Народ, избиращ корумпирани политици и предатели, не е жертва, а съучастник.“

„В момента всички сме такива. Много неприятно ми е, когато всички мрънкат по кръчмарските маси и във Фейсбук, а когато трябва да проявят гражданска активност и доблест, никакви ги няма. Гражданското общество трябва да е ангажирано с темите за по-добрия живот в града. Ето това е най-важният приоритет. Иначе до безкрайност можем да говорим за мръсен въздух, за лошо здравеопазване, за проблемите в образованието. Това са конкретни неща, които могат да бъдат програмирани и наредени, ако гражданите решат, че трябва да бъда избран за кмет“, каза още адв. Баев.  

А листата с кандидати за общински съветници на Демократична България – Обединение, коментира така: „Когато търсихме и подбирахме хора за листата със съветници, освен 36-те души днес, аз разговаряш с над 150 кандидати. На всички тези хора казах, че работата им ще започне след изборите, а не в гръмка кампания преди това. Аз искам от тези хора да бъдат ядрото на едно бъдещо гражданско, неформално сдружение. И вече имам съгласието за това. Това сдружение ще генерира решения, ще бъде позитивно - няма да посочва просто липси и грешки. Професионалното мнение е важно за доброто на гражданите. А в нашата листа има доказани професионалисти. Но се надявам на помощ и от медиите, защото за съжаление днес обществото… спи. Моята цел и тази на нашите съветници е да го събудим.“ 

Целият разговор с Иво Баев, чуйте в прикачения файл:  

 

Адвокат Иво Баев е кандидат за кмет на община Бургас на Демократична България – Обединение. В изборите участва под номер 66 в интегралната бюлетина.